Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Radiochirurgia postaje referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u liječenju tumora

11. Prosinac 2023.
Predstavljanje suradnje Radiochirurghije i Siemensa Healthineersfoto Igor Kralj/pixsell

Hrvatska je druga zemlja u Europskoj uniji prema smrtnosti od tumora, bolesti koja može biti i najlakša i najteža – ovisno o tome otkrije li se na vrijeme ili ne. No zahvaljujući napretku u tehnologiji umjetne inteligencije, smrtnost od tumora može se smanjiti. Kako bi liječnici brže i s većom preciznošću mogli potvrditi dijagnoze, Radiochirurgia Zagreb predstavila je danas u svom sjedištu u Svetoj Nedelji suradnju s tehnološkom tvrtkom Siemens Healthineers u primjeni umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije. Radiochirurgija Zagreb tako je postala referentni centar Siemens Healthineersa, jedini takav centar u ovom dijelu Europe i četvrti u svijetu, dok su preostali centri u SAD-u.

Predstavljajući dva nova uređaja Siemens Healthineersa za dijagnostiku tumora, onkolozi i radiolozi Radiochirurgije Zagreb pokazali su kako umjetna inteligencija donosi bržu dijagnostiku i standardizaciju pretraga u medicini. Na temelju snimaka iz cijeloga svijeta okupljenih u Siemensovu bazu podataka koja se kontinuirano nadograđuje, liječnici mogu s visokom postotnošću utvrditi da se radi o tumoru. Koraci koji su prije bili ručni i dugotrajni sada se rade automatski, a dijagnostičkim se postupcima može vidjeti metabolička aktivnost već u svega tri milimetra velikim lezijama.

– Softver pomoću umjetne inteligencije sam pronalazi i lokalizira sumnjive lezije unutar organa, mjeri njihovu veličinu i volumen te ih uspoređuje s istim lezijama na eventualno ranije napravljenim snimkama i daje informaciju radi li se prema određenim kriterijima o regresiji ili progresiji bolesti. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost i značajno smanjuje mogućnost da se određena lezija ili promjena previdi – to nam daje dodatnu sigurnost da prilikom analize snimaka ništa nije previđeno te da će sve promjene biti analizirane. Umjetna inteligencija tako može analizirati podatke prisutne na snimkama koji nisu vidljivi okom ili koji se objektivno teško mogu uočiti pregledom samo radiologa. Radiochirurgia Zagreb integrirala je Siemens Healthineers sustav umjetne inteligencije – AI Rad Companion u svoj radni proces, a on nam pomaže povećati dijagnostičku preciznost pri interpretaciji medicinskih slika. Naši se stručnjaci spajaju uživo na taj sustav, a umjetna inteligencija označava sve što je sumnjivo – objasnio je Dragan Schwarz, ravnatelj i osnivač Radiochirurgije Zagreb, uz napomenu da zadnju odluku o dijagnozi ipak donose liječnici, ljudi s iskustvom.

image

Dragan Schwarz, ravnatelj i osnivač Radiochirurgije

foto Igor Kralj/pixsell

– Tek u rukama iskusnih radiologa i stručnjaka umjetna inteligencija ima svoje pravo značenje. Tehnologija nije bezgrešna, ali je jako precizna. Brzo uči i sve je bolja iz mjeseca u mjesec. Uz nadzor stručnjaka takav način pretraga i korištenja AI-ja u medicini vrlo je bitan – naglasio je Schwarz.

Osim otkrivanja tumora, AI omogućuje i analizu cijelih organa kako bi se pronašle i druge bolesti.

Kako je istaknuo Neven Carev, direktor hrvatske podružnice tvrtke Siemens Healthineers, suradnja s Radiochirurgijom Zagreb počela je još prije deset godina, prije službenog otvaranja specijalne bolnice prije sedam godina. Danas predstavljen ugovor o referentnom centru, kojime Radiochirurgija koristi AI softver Siemens Healthineersa, kruna je dosadašnje suradnje, koju u budućnosti planiraju proširiti.

image

Dragan Schwarz, ravnatelj i osnivač Radiochirurgije, i Neven Carev, direktor Siemens Healthineersa

foto Igor Kralj/pixsell

Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb do sada su uspješno izveli više od deset tisuća zahvata, a među postignutim rezultatima ističe se svjetski rezultat u preživljenju pacijenta s inoperabilnim rakom gušterače. Do sada je u razvoj ove ustanove uloženo više od 35 milijuna eura, a širenje i inovacije najavljuje se i za razdoblje koje dolazi.

25. travanj 2024 20:54