Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rast potražnje za besposadnim tehnologijama sa zapada udvostručio prihode Orqe

13. Ožujak 2024.
Vlatko Matijević, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić - osnivači Orqe

Iza hrvatske tvrtke Orqa, proizvođača bespilotnih letjelica, još je jedna uspješna poslovna godina. Pokazuju to financijski rezultati za 2023. koje je nedavno na LinkedInu podijelo suosnivač tvrtke i direktor prodaje Ivan Jelušić. Prihodi Orqe, čije je sjedište u Osijeku, porasli su u 2023. više nego dvostruko u odnosu na 2022. godinu kada su iznosili 2,8 milijuna eura, odnosno na 6,4 milijuna eura.

– S EBIDTA-om od 20,2 posto pokazali smo ne samo rast nego i održivu profitabilnost – napisao je Jelušić, dodajući da Orqa trenutno posluje na dva kontinenta, ima četiri ureda i 90 zaposlenika, a njihovi se dronovi koriste i prodaju u više od 60 zemalja svijeta.

No, na ovako značajan rast prihoda i dobiti najviše je utjecao rast potražnje za besposadnim tehnologijama – sa zapada. Naime, kako je za Lider objasnio Srđan Kovačević, suosnivač i direktor Orqe, na tim su tržištima donedavno uglavnom vladale kineske tvrtke.

– Dosta potražnje dolazi iz Amerike, koja je nedavno uvela restrikcije na uvoz besposadnih tehnologija iz Kine, što je s jedne strane potaklo razvoj njihove industrije besposadnih sustava, a s druge strane značajno povećalo potražnju za komponentama zapadnog porijekla – rekao je Kovačević.

Ulaganje u baznu tehnologiju

Osim tržišnih uvjeta, prošle je godine Orqa predstavila velik broj novih proizvoda u čiji su razvoj ulagali proteklih godina. To su, primjerice, novi dronovi nastali u suradnji s američkim veteranom i inženjerom svemirskih sustava Kyleom Sandersom i kompanijom CrewConcept. U 2023. godini Orqa je također otvorila podružnicu u Zagrebu.

– Od samog poćetka, Orqa intenzivno ulaže u istraživanje i razvoj. Žrtvovali smo kratkoročnu profitabilnost u ranim fazama razvoja tvrtke i ulagali u baznu tehnologiju te širinu i kompletiranje asortimana. Duboka i široka tehnološka baza daje nam mogućnost brzog razvoja novih proizvoda i omogućuje nam ostvarivanje široke ponude. Klijenti nam često dolaze kupiti jednu komponentu, a na kraju odlaze s cijelim rješenjem. Kada klijenti kod vas mogu kupiti cjelokupno rješenje za svoje besposadne sustave, to vam daje veliku konkurentnu prednost – zaključuje Kovačević.

Iako im je SAD i dalje najveće tržište, sve više potražnje dolazi im i iz Zapadne Europe. Prošle su godine također dosta posla napravili i u Hrvatskoj, što Kovačevića posebno veseli.

Krajem godine Deloitte je smjestio Orqu na 41. mjesto na popisu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe, zahvaljujući rastu od 721 posto.

Nastavak rasta

Što se tiče planova za 2024. godinu, osim ponovnog udvostručenja prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dodatan cilj im je i povećanje profitabilnosti.

– Nastavljamo s organizacijskim razvojem tvrtke, unapređenjem procesa upravljanja razvojnim projektima i proizvodima, kao i nastavak zemljopisne distribucije proizvodnje. Iako već danas imamo jedan vrlo distribuiran sustav proizvodnje, cilj je dodatno se približiti našim kupcima i njihovim korisnicima – zaključio je Kovačević.

26. travanj 2024 17:07