Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rekordna prodaje Tesle u Kini, konkurenti sve bliže

28. Lipanj 2023.
tesla logo, tesla trgovina.

Prema trenutnim pokazateljima, Tesla bi trebala postići još jedno rekordno tromjesečje sa svojom prodajom u Kini, dok se u isto vrijeme suočava sa sve većim pritiskom lokalnih konkurenata kao što je BYD koji sve žešće preuzima Teslin udio na najvećem svjetskom automobilskom tržištu, piše Reuters.

Američki proizvođač automobila mogao bi prodati 155.000 automobila u Kini od travnja do lipnja, što je povećanje od 13 posto u odnosu na rekordno prvo tromjesečje, prema procjenama Shi Jija, analitičara iz China Merchants Bank International Securities.

Deutsche Bank predviđa da će Teslina prodaja u Kini dosegnuti 153.000 jedinica u drugom kvartalu, dok bi globalno mogla prodati ukupno 448.000 jedinica.

- Tesla mora prodavati u manjim kineskim gradovima kako bi potaknuo daljnji rast, ali njegov model izravne prodaje je preskup za širenje prodajne mreže u stotine takvih gradova – kaže  Yale Zhang, direktor konzultantske tvrtke Automotive Foresight.

BYD, s druge strane, ima veliku prednost na tržištima jer koristi zastupništva, a ne direktnu prodaju kao američki konkurent.

Kina je Teslino drugo najveće tržište nakon Sjeverne Amerike i dom najveće tvornice. Početkom godine Tesla je snizila cijene za svoja dva zastarjela modela kako bi povećali prodaju i kako bi se cjenovno približili konkurentima poput BYD-a.

Dok su se kineski manji proizvođači električnih vozila kao što su Nio i Xpeng borili s padom prodaje u Kini posljednjih mjeseci, BYD se suprotstavio trendu i povećao svoje vodstvo ponudom automobila čija je cijena ispod 300.000 juana (41.500 dolara).

BYD također sustiže Teslu na tržištima izvan Kine kako njegov izvoz raste. Tako je već nadmašio Teslu u Singapuru u prvih pet mjeseci, dok se njegov Atto 3 bolje prodavao od Teslinog Modela 3 u Australiji u svibnju.

Kako bi se vratili na stare staze i povećali prodaju, Tesla sada planira ‘pofriškane‘ verzije modela 3 i modela Y, a tvrtka također radi s kineskim regulatorima na odobrenju da njegov napredni softver za autonomnu vožnju bude dostupan vozačima u Kini.

Kao što smo rekli, Teslina najveća tvornica nalazi se upravo u Kini, u Šangaju i postiže godišnji proizvodni kapacitet veći od milijun jedinica koje Tesla prodaje na novim tržištima u regiji, uključujući Tajland i Maleziju.

26. travanj 2024 23:52