Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slučaj Zagorje-Tehnobeton: Najteži je dio nakon predstečaja vratiti narušenu reputaciju

23. Lipanj 2023.
zagorje tehnobeton

Kad je prije nešto više od dvije godine potvrđen predstečajni postupak varaždinske građevinske kompanije Zagorje-Tehnobeton, nekadašnji vlasnik i direktor Miroslav Bunić (sada prokurist), i sâm opterećen s nekoliko sudskih afera, mogao je odahnuti. Nakon sedam godina plan je napokon prihvaćen. Ipak, iako se smatra da je riječ o tvrtki koja u sjevernom dijelu Hrvatske može graditi stanove i na nju se računa u obnovi nakon potresa, brojevi pokazuju da joj još uvijek ne cvjetaju ruže.

Riječ je o jednoj od najvećih predstečajnih nagodbi, u koju je uključeno gotovo tisuću vjerovnika i koji su ukupno potraživali 65 milijuna eura. Od toga se Zagorje-Tehnobeton obvezao vratiti 40-ak milijuna eura i prema onom što se može čuti zasad u vezi s tim nema nekih problema, tim prije što je tek u ožujku istekao poček od dvije godine za početak vraćanja definiranog duga (tek manjim dijelom dug se počeo vraćati od pravomoćnosti rješenja).

Iz te kompanije nismo dobili odgovor na upit, a pokušali smo kontaktirati telefonom i predsjednicu Uprave Jasminku Benjak – neuspješno. Tvrtka je prošle godine ostvarila 25,6 milijuna eura prihoda, što je za 41,5 posto više nego u 2021., ali i dalje manje, i to znatno, nego u rekordnoj 2020., kada je uprihodovano 36,1 milijun eura.

Prema prihodu, Zagorje-Tehnobeton zauzeo je 31. mjesto među građevinskim kompanijama u prošloj godini, što je skok za 15 mjesta u odnosu na 2020. godinu. Neto dobit je bila nešto malo veća (1,2 milijuna eura) u odnosu na 2021., ali znatno manja u odnosu na dobru 2020. godinu.

Kako kaže Liderov analitičar Nikola Nikšić, vlasnik Konter savjetovanja, ta je tvrtka lani imala rast troškova od 43,6 posto, što je za 2,1 posto više od rasta prihoda. Najveći doprinos rastu troškova, zanimljivo, nije dala inflacija, odnosno poskupljenje sirovina i materijala, nego 3,3 milijuna eura troškova rezerviranja za sudske sporove u prošloj godini, za razliku od prethodnih godina kada se na toj troškovnoj poziciji rezerviralo znatno manje novca. Uostalom, pregledom sudskih spisa u Poslovnoj Hrvatskoj može se vidjeti da kompanija ima sudskih postupaka, u nekima je tužitelj, u drugima tuženik, ovrhovoditelj…

Nema lijepih riječi

Inače, čini se da i reputacija kompanije nije baš najbolja. Razgovarali smo s nekoliko poduzetnika i samo je Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačkog Radnika, htio otvoreno razgovarati. Varaždinska je tvrtka križevačkoj ostala dužna nekoliko milijuna eura, koja je dio morala otpisati u predstečajnoj nagodbi, ali Habijanec se ljuti jer smatra da tadašnji menadžment s Miroslavom Bunićem na čelu nije bio korektan.

– Oni su dobili novac od investitora za projekte koje su gradili, a mi i mnogi drugi koji smo također sudjelovali u njima ostali smo zakinuti. Nemam baš lijepe riječi za njih – napominje Habijanec.

I drugi sugovornici isto misle, navode da su mnogobrojni kooperanti Zagorje-Tehnobetona otišli u stečaj i boje se da toj kompaniji neće pomoći ni predstečajna nagodba, iako nemaju konkretnih pokazatelja za tu bojazan. Uglavnom, bez obzira na trenutačnu situaciju, jasno je da je reputacija, barem sudeći prema razgovorima s ljudima, dosta niska, a i prije se u građevinskim krugovima to moglo čuti.

Da je varaždinskoj kompaniji poslovanje otežano, vidi se po koeficijentima kojima se mjeri likvidnost. Za prošlu su godinu iznimno niski i mnogo lošiji nego za 2021.

Više pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

27. travanj 2024 07:52