Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Smanjili cijene pa ostvarili rekord: Tesla isporučila rekordan broj automobila od početka 2023.

03. Srpanj 2023.

Izgleda da se smanjenje cijena početkom godine pokazao kao mudar potez za Teslu s obzirom na to da je poznati proizvođač električnih automobila isporučio rekordan broj vozila u posljednjem tromjesečju. Osim toga, dionice tvrtke, koje su se više nego udvostručile u prvoj polovici ove godine, nastavljaju svoj rast jer je tvrtka nadmašila prodajna očekivanja.

Naime, tvrtka je isporučila 466 tisuća vozila između travnja i lipnja ove godine, što je 10,4 posto više u odnosu na prethodni kvartal i 83,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Financial Times. Sama proizvodnja tvrtke ostvarila je još veće brojke s gotovo 480 tisuća vozila.

Skok dionica

Dionice Tesle porasle su šest posto u ranom trgovanju, a rezultati premašuju ionako ambiciozan cilj prosječnog povećanja za 50 posto godišnje, s obzirom na rast dionica od 113 posto do sada ove godine.

Teslina tržišna kapitalizacija u petak je iznosila 820 milijardi dolara, što je ispod rekordne razine koja je iznosila više od bilijuna dolara, ali je još uvijek nemjerljivo više od bilo kojeg drugog proizvođača automobila. Dionice su skočile u posljednja dva mjeseca jer su General Motors, Ford, Volvo i Rivian potpisali ugovore o usvajanju standarda punjenja baterija koje je razvila Tesla, otvarajući novu liniju prihoda za tvrtku prodajom pristupa svojoj mreži punjača.

No, dobre prodajne rezultate u prvom je polugodištu ostvario i kineski BYD, glavni rivala američkoj Tesli. Grupa koju podupire Warren Buffett ostvarila je prodaju od 1,26 milijuna vozila u šest mjeseci, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. Dionice BYD-a dobile su čeriti posto u trgovanju u Aziji. Prema analitičarima Citija, prodaja BYD-a sastojala se od 618.810 baterijskih električnih vozila i 631.351 plug-in hibrida, s ostatkom gospodarskih vozila.

Mudro smanjenje cijena

A kao što je već spomenuto, za ovakav skok Tesline isporuke ključnu je ulogu odigralo smanjenje cijena vozila s kojim je tvrtka početkom godine ‘počastila‘ kupce nakon što se izvršni direktor tvrtke, Elon Musk, osvijestio oko problema priuštivosti Teslinih autobobila.

- Veliki broj ljudi želi kupiti Teslin automobil, ali si ga ne može priuštiti. Ove promjene cijena stvarno čine razliku za prosječnog potrošača - rekao je Musk u siječnju. Musk je također rekao kako vjeruje da je postizanje veće prodaje, uz niži profit, ‘pravi izbor‘ za tvrtku te je svom Twitteru napisao da snižavaju cijene kako bi omogućili pristupačnost u velikom broju ljudi.

Inače, spomenuto smanjenje cijena uključivalo je SAD, Veliku Britaniju i Kinu, a stručnjaci ističu da je to bio korak prema što boljem pozicioniranju kompanije u natjecanju s konkurentskim proizvođačima, navodi BBC.

Dan Ives iz investicijske tvrtke Wedbush Securities rekao je za BBC da su ‘smanjenja cijena u Kini bila pametan pokeraški potez koji je bio iznimno uspješan za Teslu‘ s obzirom na to da je Kina je Teslino drugo najveće tržište nakon SAD-a i Kanade.

- Tesla je napravila strateški izbor da bude veliki proizvođač. Ovo je najviše pridonijelo povećanju prodaje, budući da su njegovi modeli Model 3 i Model Y veće količine profitirali od rata cijena - rekao je za BBC Bill Russo, osnivač i izvršni direktor savjetodavne tvrtke Automobility.

Inače, iz tvrtke su ranije ove godine rekli da namjeravaju povećati marže povećanjem proizvodnje, uvođenjem modela s nižom cijenom i povećanjem učinkovitosti svojih tvornica. Također, Musk je u siječnju predvidio da bi Tesla ove godine mogla isporučiti čak dva milijuna vozila, u odnosu na 1,3 milijuna u 2022. godini. A iako je dobit tvrtke u ovom razdoblju pala za 24 posto, tvrtka bi trebala objaviti svoje financijske rezultate za drugo tromjesečje 19. srpnja.

04. svibanj 2024 17:51