Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Snježana Biloš (OTOS Ortopedska tehnika): Cijene dobavljača rastu u nebo, a mi smo ograničeni ugovorom s HZZO-om

16. Listopad 2023.
Snježana Biloš

Na temeljima poduzeća Banija, osnovanoga 1945., koje je proizvodilo većinom individualnu ortopedsku obuću, osječki OTOS Ortopedska tehnika izrastao je u jednu od najvećih ortopedskih tvrtki u Hrvatskoj. U pet sanitetskih kuća, kako u OTOS-u nazivaju svoje specijalizirane prodavaonice ortopedskih pomagala, radionici za proizvodnju protetičkih i ortotičkih pomagala, radionici za proizvodnju individualne ortopedske obuće te uloškarskoj i tekstilnoj radionici osiguravaju ortopedska pomagala prema korisničkim zahtjevima.

U radionicama tako mogu cipele, proteze i ortoze prilagoditi potrebama svake osobe koja ne može naći gotovo rješenje za svoje teškoće. Iako je u toj struci i dalje ključna vještina ljudi koji izrađuju pomagalo, napredak tehnologije omogućio je OTOS-u da bude precizniji i brži, naglašava direktorica Snježana Biloš, što je otvorilo nove mogućnosti u izradi i ponudi pomagala.

Ukorak s trendovima

Prije devet godina OTOS je svojim novcem, istaknula je, kupio skenere za uzimanje mjera za ortopedska pomagala, softvere za pripremu kalupa, dizajniranje ortopedskih cipela i modeliranje gornjišta za cipele, pneumatske rezače materijala i glodalicu za pripremu ortopedskih kalupa za obuću i modela, odnosno pozitiva za proteze i ortoze. Sredstvima fondova Europske unije nastavljena je 2017. nadogradnja tehnologije kupnjom softvera za pripremu i izradu ortoza za trup, proteza i ortoza za udove, sustava za baropodometriju, softvera za pripremu individualnih ortopedskih uložaka i glodalice za izradu takvih uložaka.

– Ortopedska pomagala sve su suvremenija, posebno u protetici. Protetički dijelovi koji se ugrađuju u proteze, poput mikroprocesorskih koljena i zglobova te bioničkih šaka, omogućavaju korisnicima da se ne osjećaju kao građani drugog reda, nego da se, osim uobičajenim aktivnostima, mogu baviti planinarenjem, trčanjem, skijanjem... Takva su pomagala, nažalost, financijski dostupna samo rijetkima, zato ih uz pomoć Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) želimo učiniti dostupnijima. Također, prateći svjetske trendove i smjernice stručnih udruga, željeli smo korisnicima svojih usluga pružiti cjelovito rješenje pod jednim krovom pa smo 2013. osnovali Polikliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju OTOS Vita. To nam osigurava da moguće nedoumice u izradi i stavljanju pomagala rješavamo timski, korištenjem znanja svojih tehničara i zdravstvenog osoblja. Korisnik je na kraju zadovoljan i dobiva potpuno funkcionalno pomagalo – kaže Biloš.

Sudionici svjetskih sajmova

Poliklinika je nakon osnivanja postala HZZO-ova ugovorna ustanova i zapošljava sedam fizioterapeuta te jednu medicinsku sestru na čelu s ravnateljicom, primarijusom Đurđicom Kesak-Ursić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije. Djelatnici Poliklinike i OTOS-a posebno su se educirali za ortotiku trupa, kaže Biloš pa su, između ostalog, završili edukacije u Bundesfachschule für Orthopädie-Techniku u Dortmundu i ScolioControlu u Novom Sadu.

– Kako bi se znanje prenosilo neometano, zaposlili smo mladog liječnika Zvonimira Kalkana, upravo je na specijalizaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Posjećujemo i specijalizirane sajmove, primjerice jedan od najvećih sajmova ortopedske tehnike OT World, koji se održava svake druge godine u Leipzigu. Na njemu smo nekoliko godina sudjelovali i kao izlagači, a posjećujemo i sajmove Orthopädie Schuh Technik u Kölnu te Lineapelle i Simac u Milanu. U sklopu svoje veleprodaje i maloprodaje osim vlastitih proizvoda distribuiramo robu drugih domaćih i stranih dobavljača. U našoj su ponudi proizvodi za inkontinenciju talijanskog proizvođača Eurofila, ortoze švedskog Allarda, lineri za proteze američke tvrtke Alps, protetičke dijelovi francuskog Proteora i turskog IB-ER-a. Osim suradnje sa stranim dobavljačima, ulazak u EU i ulaganja u suvremenu tehnologiju omogućili su nam da svoje proizvode i usluge možemo ponuditi stranim partnerima, pa se tako osim na hrvatskom tržištu naše individualno proizvedene ortopedske cipele mogu pronaći u Danskoj, Nizozemskoj i Austriji – iznosi Biloš.

S kojim su se sve izazovima susreli tijekom godina, a s kojima se susreću sada, pročitajte u ostatku poduzetničke priče dostupne u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

28. travanj 2024 13:39