Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Solinski Draco preuzeo brend, proizvodnju i zaposlenike Katrana

25. Ožujak 2024.
Igor Drašković, Draco

Kada je Igor Drašković 1997. godine u Solinu osnovao tvrtku pod imenom Draco-Merx (kasnije preimenovanom u Draco) i počeo se baviti uvozom i distribucijom inovativnih materijala za primjenu u graditeljstvu te tehničkom podrškom arhitektima, izvođačima i investitorima, najstariji proizvođač bitumena u ovom dijelu Europe, Hidroizolacija Katran, već je iza sebe imala više od jednog stoljeća iskustva.

– Kad se sjetim početaka tvrtke Draco, Katran je bio nedostižni div. Danas zajedno nastavljamo dalje! – objavio je prošlog tjedna Drašković na svom LinkedIn profilu.

Draco je, naime, preuzeo Katran! Kako nam je Drašković pojasnio, solinska tvrtka nije preuzela pravnu osobu Hidroizolacija Katran, već njezino kompletno poslovanje i sve zaposlenike te ono najvrednije – brend Katran, koji je gotovo već bio na izdisaju.

– Akvizicijom Katrana dodatno smo povećali svoju proizvodnju te proširili asortiman visokokvalitetnih proizvoda i usluga. Sada smo vodeća hrvatska tvrtka u razvoju i proizvodnji hidroizolacijskih proizvoda namijenjenih građevinskoj industriji  i stvarno smo ponosni na to! Najvažnije nam je sačuvati brend. Proizvodnja Katrana i svi njegovi zaposlenici ostaju u Zagrebu, a plan nam je u naredne dvije do tri godine negdje u okolici Zagreba izgraditi novu tvornicu i u nju preseliti proizvodnju s Radničke ceste, gdje je proizvodna linija dobra, ali već pomalo zastarjela – otkriva Drašković.

Hrvatsko tržište hidroizolacije vrlo je fragmentirano, a Drašković procjenjuje da vrijedi između 60 i 70 milijuna eura na godinu. S lanjskim prihodom od blizu deset milijuna eura, Draco, koji je i jedina hrvatska tvrtka kojoj je hidroizolacija core business, je i dosad bio jedan od najznačajnijih igrača, a s preuzimanjem poslovanja Hidroizolacije Katran njegov se prihod automatski povećava za oko 50 posto, a broj zaposlenih udvostručuje na 70.  Inače, Draco ima i vlastiti proizvodnu halu u Muću koja objedinjuje istraživanje i razvoj u moderno opremljenom laboratoriju te proizvodnju vlastitih proizvoda u potpuno automatiziranom postrojenju. 

Hidroizolacija Katran kao samostalna je tvrtka nastala sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća raspadom kemijskog kombinata Chromos-Katran-Kutrilin. Većinskim vlasnikom Hidroizolacije Katran, koja je u to vrijeme zapošljavala oko dvije stotine ljudi, postala je tvrtka Gradnja trgovina, a danas je Hidroizolacija Katran u vlasništvu triju fizičkih osoba i tri s njima povezane tvrtke. Nakon prodaje osnovnog poslovanja tvrtki su u vlasništvu ostale vrijedne nekretnine na Radničkoj cesti 27 u Zagrebu. 

27. travanj 2024 02:43