Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Splitski hotel Bellevue prodan ‘kralju natikača‘ njemačkom milijarderu Birkenstocku

21. Travanj 2023.

Poznati splitski hotel Bellevue smješten na Prokurativama, u petak je na trgovačkom sudu ​prodan za nešto više od 14,1 milijun eura tvrtki Retoi​ iz Splita​, prenosi Hina.

​Stečajni upravitelj ​hotela ​​Bellevue​ Maroje Stjepović od sedam je pristiglih ponuda za kupnju tog kultnog splitskog hotela prihvatio ponudu ​s najvećim iznosom ​koja je, kako je rekao, zadovoljavala uvjetima natječaja.​ ​Rekao je da su svi ponuditelji zadovoljili uvjete sudjelovanjam, uplatili jamčevine, no ponuda tvrtke Retoi je bila s najvišim iznosom. Rekao je da utvrđene tražbine trenutno iznose osam milijuna eura.

- S obzirom na iznos za koji je hotel prodan vjerojatno će ostati i nešto novca za​ dioničare što je dobro. Koliko će to biti još uvijek ne znamo, zato što još uvijek nisu pravomoćno utvrđene utvrđene tražbine nižih isplatnih redova, a kad se to utvrdi znat ćemo koliko će novca ostati za dioničare - rekao je stečajni upravitelj Stjepović.

Sutkinja Ana Golub ​Gruić ​je pozvala stečajnog upravitelja da zaključi ugovor o prodaji sa tvrtkom Retoi, te ga dostavi sudu na potvrdu.​ 

Na Trgovački sud je proteklih dana za Bellevue pristiglo sedam ponuda za kupnju​ s tim da su dvije bile identične i od istog ponuditelja. Cijene su se kretale od nešto više od sedam milijuna eura, pa sve do cijene po kojoj je danas hotel prodan.

Tvrtka Retoi​ je, navodno​ bila u vlasništvu nekadašnjeg nogometnog trenera ​pokojnog ​Tomislava Ivića.

Kako se doznaje od odvjetnika Kruna Peronje koji zastupa tvrtku Retoi, ona je u vlasništvu njemačkog miljardera Alexa Birkenstocka. Riječ je o nasljedniku obiteljskog carstva Birkenstock, specijaliziranog za proizvodnju anatomske obuće.

​Bivši radnici, a sada vjerovnici Bellevuea nakon otvaranja ponuda na Trgovačkom sudu novinarima su rekli kako su zadovoljni​ novim vlasnikom, te se nadaju da će dobiti novac koji potražuju od svog nekadašnjeg poslodavca.

​Hotel Bellevue se sukladno rješenju Trgovačkog suda u Splitu ​prodavao po početnoj cijeni od 7,1 milijuna eura.​ Da se nije danas prodao, u drugom ​​krugu cijena bi bila 4,7 milijuna eura. Jamčevina je ​iznosila ​dva milijuna eura i ​ponuditelji su je platili na žiro račun splitskog trgovačkog suda​.

Druga najveća ponuda kralja kladionica

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, preostale ponude dale su tvrtka Ružarija iza koje stoji kralj kladionica Supersport Danko Ćorić, službeno je ponudu dala Linda Ćorić, osnivačica Ružarije u iznosu od 13,1 milijun eura, tvrtka Porto Hvar u vlasništvu Turčina Mithata Görkema Aksoya ponudila je osam milijuna eura, Rico Coce u vlasništvu Siniše Omelića 13, 1milijun eura, a vlasnik obrta Mediteran Mateo Teo Juradin ponudio je 7,4 milijuna eura. Braća Josip i Matko Mijić, suvlasnici Građe Solin i vlasnici niza hotela u gradskoj jezgri, preko svoje tvrtke Tu doma ponudili su 9,1 milijun eura. Tvrtka Tu doma poslala je dvije identične ponude.

Još prije koji mjesec vjerovnici su na skupštini jednoglasno donijeli odluku o prodaji Bellevuea, a proda​la se pokretnina, oprema i zgrada hotela na ukupno 2209 četvornih metara površine.

U tom su hotelu boravile brojne poznate osobe iz svijeta estrade i politike, znanstvenici, književnici, nobelovci i spisatelji, a tamo su snimani i kadrovi gledane domaće serije Velo misto. Hotel se nalazi na istaknutoj gradskoj lokaciji s pogledom na Rivu te na Splitska vrata. Jedan je od najstarijih hrvatskih hotela, koji se spominje oko 1875. godine pod imenom Hotel de la Ville.

Početkom 20. stoljeća dobiva ime Grand hotel Bellevue, u kojem su boravili Agatha Christie i Anatole France. Šezdesetih i sedamdesetih godina kavana i hotel postaju središnje mjesto za Splitski festival. Nad hotelom je početkom 2000-ih godina otvoren stečajni postupak, koji traje već više od dvadeset godina.

01. svibanj 2024 00:59