Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Stjepan Čajić popeo se na drugu poziciju među Varteksovim dioničarima

16. Veljača 2024.
Stjepan Čajić 

IT poduzetnik Stjepan Čajić uspinje se na ljestvici Varteksovih dioničarima. Prema obavijesti objavljenoj u petak na Zagrebačkoj burzi, Ugovorom o prijenosu dionica Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

U obavijesti se ne navodi od koga je Čajić kupio te dionice, ali paket od 500 tisuća dionica posjeduje Mira Čajić, četvrta dioničarka varaždinskog tekstilca po veličini. Podsjetimo, Varteks je u vlasništvu malih dioničara, a uz Antonija Popića koji drži 14,5 posto dionica, tu je još i obitelj Košćec (Zoran drži 8,5 posto, Dražen 1,45 posto, a Vladimir 0,5 posto). Stjepan Igrec ima 2,7 posto.

Opterećeni problemima

Stjepan Čajić počeo je kupovati dionice Varteksa prije tri godine.  Na pitanje zašto se odlučio na ulaganje u Vartkes Čajić je za Lider tada kratko izjavio: "Mislim da je dosta hrvatskih dionica podcijenjeno, između ostalih i Varteks. Udio od 7,4 posto je možda neka vijest, ali vrijednost tog postotka u apsolutnom iznosu na burzi je dosta mala", rekao je Čajić u travnju 2021. godine.

Svoje motive nije previše otkrivao tada, a ni sada nije do zaključenja teksta odgovorio na Liderov upit što ga je nagnalo da poveća udjel, kako je zadovoljan svojim dosadašnjim ulaganjem te namjerava li se sada aktivnije uključiti u upravljanje kompanijom. No, ako je suditi po reakciji tržišta, Čajićevo povećanje udjela pozitivan je scenarij. Naime, vrijednost dionica Varteks u petak je skočila za 25 posto, na 30 centi.

Varteks je već duže vrijeme opterećen poslovnim problemima. U pet posljednjih godina kompanija je bilježila gubitke koji su, prema podacima samog društva, varirali između 650 tisuća i četiri milijuna eura. Godišnji prihodi su tih godina varirali između 16,5 i 23,3 milijuna eura. Devetomjesečni rezultati za prošlu godinu također ne ulijevaju optimizam. Ukupni prihodi smanjeni su za osam posto, na 9,6 milijuna eura, a gubitak je već premašio četiri milijuna eura.

Inače, Varteks je početkom studenog prošle godine najavio povlačenje dionica sa Zagrebačke burze što je trebalo biti izglasano na skupštini dioničara 15. prosinca. Međutim, taj prijedlog dioničari nisu prihvatili.

24. travanj 2024 13:23