Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Studio moderna: Hrvatska tvrtka Sandija Češka ide u stečaj - kraj za Top shop, Dormeo i Delimano

19. Rujan 2023.
Sandi Češko

Tetiana Smolko imenovana je novom jedinom direktoricom STUDIO MODERNE - TV PRODAJE umjesto Bojana Laha. Smolko će zapravo biti svojevrsna likvidatorica. Tvrtka je, naime, početkom srpnja podnijela prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali ga je 12. rujna povukla, jer nije imala novca za isplatu zaostalih plaća i PDV-a, pa će se postupak nastaviti kao stečajni.

Posljedica je to propasti cijelog imperija poznatog poduzetnika Sandija Češka, koji se sa svojom tv-prodajom nije uspio oporaviti od pandemije, pa je najprije otvoren stečaj u matičnoj kompaniji u Sloveniji. Zaustavljenao je i naručivanje na tvrtkinoj web stranici i približava se kraju poslovanje brendova Top shop, Dormeo i Delimano na ovaj način.

Vjerovnici u Hrvatskoj su, prema tvrtkinoj evidenciji iz kolovoza, potraživali 13,8 milijuna eura. Međutim, najveći vjerovnik je Češkova švicarska kompanija TOP SHOP INETRNATIONAL koja potražuje 12,3 milijuna eura. Najveći domaći vjerovnik je Porezna uprava sa 388 tisuća eura.

Inače, krajem prošle godine sa čela kompanije u Hrvatskoj otišla je, nakon šest i pol godina, Ana Orehovec, koja se zasitila korporacija u kojima je provela 18 godina i odlučila pokrenuti nešto svoje.

Vođenje biznisa u Hrvatskoj nakratko je preuzeo Češkov pouzdani suradnik Duško Kos, koji je dugo godina vodio biznis u Sloveniji. U veljači je direktorsku poziciju preuzeo dotadašnji šef prodaje Ivan Vnuk, a sredinom travnja zamijenio ga je još jedan menadžer iz matične kompanije, direktor slovenskog telemarketinga Bojan Lah.

Češko nam je tada nagovijestio da to nije posljednja kadrovska promjena na čelu hrvatske Studio moderne uz opasku da se traži dugoročno rješenje. Zasad je Smolko rješenje do 16. studenoga, za kad je zakazano ročište za ispitivanje tražbina.

27. travanj 2024 02:52