Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetska tržišta: Dow Jones prekinuo 13-dnevni uspon, BOJ uznemirio i europske burze

28. Srpanj 2023.

Na europskim burzama cijene dionica u petak prijepodne oslabile su s najviših razina u zadnjih godinu i pol, dok investitori proučavaju pristigla financijska izvješća i prate zbivanja na globalnim obvezničkim tržištima, gdje prinosi rastu nakon što je japanska središnja banka promijenila svoju dosadašnju ultra-popustljivu monetarnu politiku. 

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je u minusu 0,3 posto. Spustio se tako s najviše razine u zadnjih 1,5 godina koju je dotaknuo u četvrtak, nakon što je Europska središnja banka (ECB) podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, ali i signalizirala da bi u rujnu mogla pauzirati s njezinim daljnjim podizanjem.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,1 posto, na 16.389 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 7.439 bodova, dok je londonski Ftse indeks u plusu 0,17 posto, na 7.705 bodova.

Investitore je u petak uznemirila iznenađujuća promjena politike Bank od Japan, koji je svoju dosadašnju politiku kontrole krivulje prinosa po državnim obveznicama fleksibilizirao te popustio kontrolu nad dugoročnm kamatnim stopama. Iako je japanska središnja banka ostavila svoju ključnu kamatnu stopu na -0,1 posto, fleksibiliziranjem kontrole krivulje prinosa ustvari je napravila korak u smjeru zaoštravanju monetarne politike.

A zahvaljujući tome, skočili su prinosi na japanske državne obveznice na 0,55 posto, a na američke obveznice preko četiri posto. Rastu i prinosi i na obveznice u Europi, što automatski povećava atraktivnost ulaganja u obveznice u odnosu na dionice, stoga se dijelom kapital povlači s tržišta dionica.

Ujedno, investitori prate i nova financijska izvješća kompanija, pa je tako dionica francuske IT kompanije Capgemini pojeftinila 7,5 posto nakon što je najavila da će investirati 2 milijarde eura u iduće tri godine u umjetnu inteligenciju.

Pala je i cijena dionica francuske farmaceutske kompanije Sanofi za 2,5 posto, unatoč tome što je kompanija zaradom nadmašila očekivanja. S druge strane, porasle su cijene dionica Hermesa za 3,8 posto zbog boljih od očekivanja poslovnih rezultata.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je u petak 0,4 posto, na 32.759 bodova.

Dow Jones se spustio 0,67 posto

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi pali nakon vijesti da će japanska središnja banka dopustiti rast dugoročnih kamatnih stopa, pri čemu je Dow Jones prekinuo 13-dnevni uspon, što je bilo njegovo najdulje razdoblje rasta još od 1987. godine.

Dow Jones spustio su u četvrtak 237,4 boda ili 0,67 posto, na 35.282 boda, S&P 500 oslabio je 0,64 posto, na 4.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 14.050 bodova. 

Japanski dnevni list Nikkei izvijestio je da će Bank of Japan (BOJ) u petak zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine. I Reuters je potvrdio da u japanskoj središnjoj banci možda poduzmu neke manje promjene kako bi produljili svoju politiku kontrole krivulje prinosa.

Po riječima investicijskog stratega u Simplify Asset Managementu Michaela Greena, upravo ti medijski napisi u četvrtak su bili glavni pokrač kretanja na Wall Streetu. Naime, izgledi za višim kamatnim stopama u Japanu podigli su prinose na američke državne obveznice iznad 4 posto, što je zauzvrat smanjilo privlačnost dionica kao ulaganja.

- Izvješće Nikkeia zaista je došlo kao iz vedra neba. Mislim da će tržišni sudionici pažljivo razmatrati koji su razlozi iza toga. Vjerojatno je riječ o poboljšanju funkcioniranja tržišta obveznica kao i za vrijeme prijašnjeg poteza japanske središnje banke u prosincu - izjavila je Carol Kong iz Commonwealth Bank of Australia.

 U prosincu je BOJ iznenadio tržišta kad je proširio raspon u kojem se prinosi mogu kretati, dopustivši da prinos na 10-godišnje državne obveznice poraste do 0,5 posto.

Potez BOJ-a koji najavljuje Nikkei bio bi ‘točka na i‘ u tjednu kada su i Fed i ECB podigli kamatne stope, pri čemu Fed već 11. put zaredom, a ECB po 9. put, što se također smatra nepovoljnim za ulaganja u tržište dionica, budući da povećava trošak zaduživanja kompanija, usporava potrošnju, a povećava i atraktivnost ostalih klasa imovine u odnosu na dionice.

Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak su porasle, nakon što je ECB podignuo ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 3,75 posto, ali je predsjednica banke Christine Lagarde signalizirala je da bi banka mogla u rujnu pauzirati s daljnjim dizanjem kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks porastao je 0,21 posto, na 7.692 boda, frankfurtski DAX za 1,7 posto, na 16.406 bodova, a pariški CAC za 2,05 posto, na 7.465 bodova.

‘Ultra-labava monetarna politka‘

Cijene dionica na azijskim burzama u petak su se spustile s najviših razina u zadnjih pet tjedana, dok je tečaj jena snažno uzletio prema dolaru, uslijed špekulacija da bi Bank of Japan (BOJ) mogao poduzeti još jedan korak u smjeru zaoštravanja svoje dugogodišnje ultra-popustiljive monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,00 sati  u minusu 0,4 posto. Japanski Nikkei potonuo je 1,06 posto, a oslabio je i australski ASX za gotovo jedan posto. Istodobno, kineske burze su u plusu oko jedan posto.

U petak zasjeda japanska središnja banka i sve su oči uprte u tamošnje monetarne zakonodavce, nakon što je dnevni list Nikkei izvijestio je da će Bank of Japan zadržati svoju ultrapopustljivu monetarnu politiku, tj. ograničenje prinosa na državne obveznice na 0,5 posto, no da razmatra dopuštanje rasta dugoročnih kamatnih stopa iznad te razine.

Prinosi na japanske državne obveznice odmah su skočili na 0,505 posto, smanjujući atraktivnost ulaganja u dionice.

- Ako BOJ prilagodi svoj program kontrole krivulje prinosa na državne obveznice, financijska tržišta to će vjerojatno smatrati početkom zaoštravanja monetarne politike bez obzira koji su razlozi BOJ-a za takav potez - ističe Kristina Clifton iz Commonwealth Bank of Australia.

Špekulacije o promjeni već desetljećima iste retorike o ultra-labavoj monetarnoj politici u BOJ-u još snažnije su utjecale na devizna tržišta, na kojima je ojačala atraktivnost japanske valute. 

Naime, tečaj jena skočio je prema dolaru na 138,57 dolara, što je za 1,32 posto više nego dan ranije. Tečaj japanske valute tako je ojačao prema američkoj od početka tjedna gotovo 2 posto.

S druge strane, tečaj eura je oslabio za 1,07 posto prema dolaru, na 1,0963 dolara, unatoč tome što je Europska središnja banka (ECB) u četvrtak podignula ključnu kamatnu stopu u eurozoni po 9. put zaredom, za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto.

Naime, predsjednica banke Christine Lagarde na novinskoj konferenciji nakon zasjedanja signalizirala je da bi ECB u rujnu mogao uzeti predah u daljnjim zaoštravanjem monetarne politike. 

U takvim uvjetima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta porastao je 0,93 posto, na 101,74 bodova.

30. travanj 2024 04:02