Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetska tržišta: Europski i azijski ulagači oprezni na početku tjedna

29. Siječanj 2024.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, a indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nova poslovna izvješća kompanija i gospodarske pokazatelje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen, nakon što je prošloga tjedna skočio više od 3 posto i dosegnuo najvišu razinu u dvije godine.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 7.645 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 16.915 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 7.630 bodova.

Azijske burze porasle

Na većini azijskih burzi cijene su dionica, pak, porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nastavivši uspon od prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,9 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,9 posto.

Rast indeksa u Hong Kongu zahvaljuje se novim mjerama vlasti za podršku tržištu kapitala. No, na tržištu vlada euforija jer je obustavljeno trgovanje dionicama Evergrandea, najveće kineske građevinske kompanije, nakon odluke suda o likvidaciji. Hoće li to produbiti višegodišnju krizu na kineskom nekretninskom tržištu, ostaje da se vidi.

Pitanje je i koliko će nove poticajne mjere kineske središnje banke, najavljene za početak veljače, utjecati na ubrzanje rasta kineskog gospodarstva. Zbog toga na tržištima vlada oprez.

27. travanj 2024 09:14