Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetska tržišta pod utjecajem tenzija Kine i SAD-a i usporavanja gospodarstva

05. Srpanj 2023.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer su novi podaci potvrdili da se rast najvećih regionalnih gospodarstava usporava i jer ulagače zabrinjava rast trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 6,30 sati u minusu 0,5 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,3 posto.

Azijska su tržišta pod pritiskom zbog novih podataka koji pokazuju da se rast gospodarstava u regiji usporava. Jutros objavljena izvješća pokazuju da su aktivnosti u kineskom i japanskom uslužnom sektoru u lipnju porasle, no znatno sporije nego mjesec dana prije.

Uz to, rastu trgovinske napetosti zbog borbe za prevlast u tehnološkom razvoju. Nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti najavile su restrikcije na izvoz dvaju rijetkih minerala, koji se koriste za proizvodnju čipova, u zapadne zemlje.

Na burzi u Sydneyu jučer su cijene dionica porasle, nakon što je australska središnja banka odlučila ostaviti kamate nepromijenjene. No, poručila je i da se zbog visoke inflacije može očekivati daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u srijedu biti objavljen zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke, koji bi mogao naznačiti kako čelnici Feda ocjenjuju situaciju u vezi gospodarstva i inflacije.

Na tržištu novca procjenjuje se da je gotovo sigurno da će Fed u srpnju dodatno povećati kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. Terminski burzovni indeksi na Wall Streetu trenutno su u blagom minusu, što najavljuje njihov blagi pad na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu. U utorak se na najvećoj svjetskoj burzi zbog praznika nije radilo.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,91 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,45 na 144,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0885 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0915 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,62 posto, na 75,80 dolara.

29. travanj 2024 20:38