Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetske burze prošli tjedan pale, dolar blago ojačao

06. Kolovoz 2023.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting SAD-a, a britanska središnja banka ponovno povećala kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je prošloga tjedna 1,1 posto, na 35.065 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,3, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 13.909 bodova.

Najveći tjedni pad S&P 500 indeksa od ožujka posljedica je, među ostalim, odluke Fitcha o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najviše razine AAA na AA+ jer se, kako je obrazložila agencija, u iduće tri godine očekuje pogoršavanje fiskalne situacije i rast javnog duga.

Fitch je tako druga agencija koja je smanjila rejting SAD-a, nakon što je Standard & Poor‘s to učinio 2011. godine. Zbog toga se dio ulagača povukao iz rizičnijih investicija i okrenuo sigurnijima, kao što su državne obveznice.

To je, pak, potaknulo rast prinosa na obveznice, pa je, primjerice, prinos na 10-godišnje američke državne obveznice polovinom tjedna dosegnuo 4,198 posto, najvišu razinu od studenoga prošle godine.

- Povećani prinosi na obveznice dovode u pitanje privlačnost dionica - kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Managementu.

Prinosi rastu, među ostalim, zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. Naime, svi posljednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati daljnji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju.

Doduše, rast zapošljavanja je usporio. U srpnju je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 187.000, manje od očekivanih 200.000. Uz to, podaci iz prethodnih mjeseci revidirani su na niže.

Međutim, stopa nezaposlenosti skliznula je na 3,5 posto, dok je prosječna satnica porasla za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, pa je na godišnjoj razini porasla za 4,4 posto, više nego što se očekivalo.

Thomas Barkin, predsjednik ogranka Feda u Richmondu, kazao je prošloga tjedna da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da cjenovni pritisci popuštaju.

Europske burze također pale

Slična je situacija i u Europi. Zbog toga je prošloga tjedna britanska središnja banka ponovno povećala ključne kamate za 0,25 postotnih bodova.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto po zaradi nadmašilo procjene analitičara. Unatoč tome, zarade kompanija u drugom su tromjesečju u prosjeku oko 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,7 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 posto, na 15.951 bod, a pariški CAC 2,2 posto, na 7.315 bodova.

Dolar blago ojačao

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom. Jačanje dolara posljedica je špekulacija da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope, a na valutno tržište i tečaj dolara imala je utjecaja i odluka agencije Fitch o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 102,2 boda.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti ojačao gotovo 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1010 dolara.

Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, za otprilike 0,1 posto, na 141,85 jena.

04. svibanj 2024 01:55