Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tehnološki sektor na vrhuncu: Thiel, Bezos i Zuckerberg prodali stotine milijuna dolara dionica svojih tvrtki

24. Ožujak 2024.
Mark Zuckerberg 

Peter Thiel, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg predvode paradu milijardera iz tehnološkog sektora koji su u ovom tromjesečju prodali stotine milijuna dolara dionica svojih kompanija, što je signal da bi nedavno bujanje burze ubrzo moglo dosegnuti vrhunac.

Kako tržišta postižu rekordne razine, omjer korporativne insajderske prodaje i insajderske kupnje na najvišoj je razini od prvog tromjesečja 2021., prema Verity LLC-u, koji prati objave insajderskog trgovanja, objavio je Financial Times. 

Prodaja dionica na početku kalendarske godine uobičajena je, a nagomilana potražnja početkom 2024. pogoršana je zbog toga što su dioničari prošle godine izbjegavali prodaju zbog niskih procjena vrijednosti poduzeća.

Ipak, analitičari ipak kažu da je ovosezonska bujica bila iznenađujuća i pokazatelj da će nedavni tehnološki rast, potaknut uzbuđenjem zbog uspona generativne umjetne inteligencije (AI), nestati.

- Ako misle da smo mi na vrhu i zato se izvlače, to je prilično jasan signal svima ostalima - rekao je Charles Elson, pravni veteran i voditelj korporativnog upravljanja na Sveučilištu Delaware.

Mnoge od najvećih prodaja u ovom tromjesečju došle su od tehnoloških rukovoditelja. Peter Thiel, suosnivač grupe za analitiku podataka Palantir, prodao je 175 milijuna dolara u dionicama ovog mjeseca, prema regulatornim objavama, što je njegova najveća prodaja od otpremanja 504,8 milijuna dolara dionica kompanije u veljači 2021.

Osnivač Amazona Jeff Bezos prodao je 50 milijuna dionica u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara u veljači. Andy Jassy, ​​izvršni direktor Amazona, ove je godine prodao 21,1 milijun dolara dionica, u usporedbi s 23,6 milijuna dolara 2023. i 2022. zajedno.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, godinama je prodavao milijune dolara dionica tvrtke, ali ove je godine povećao prodaju jer su njegove dionice dosegle najvišu razinu svih vremena. Početkom veljače prodao je 291.000 dionica za 135 milijuna dolara, što je bila njegova prva prodaja te veličine od studenog 2021. Još uvijek ima 13,5 posto dionica u opticaju, što ga čini najvećim dioničarom.

- Promatramo (prodaju korporativnih dionica) kao negativnu podatkovnu točku koje bi ulagači trebali biti svjesni - rekao je Ben Silverman, Verityjev potpredsjednik istraživanja.

Dodao je da posebno u tehnološkom sektoru ‘također vidimo brojna velika imena (tvrtke) u ovom prostoru s insajderskom prodajom koja nije tipična‘.

- Jasno je da trenutno postoji želja za stvaranjem likvidnosti. Nešto od toga je zadržana potražnja nakon relativno tihe insajderske prodaje 2022. i 2023., a sigurno je jedan poticaj izvedba tržišta - kaže Silverman. 

Tako je i Frank Slootman iz Snowflakea prodao 69,2 milijuna dolara početkom veljače, tjednima prije nego što je najavio da će odstupiti s mjesta izvršnog direktora. Dionice softverske tvrtke za baze podataka pale su za oko 29 posto od dana kada je objavio svoje povlačenje. Slootman nije bio osnivač Snowflakea, ali je došao 2019. da kompaniji pomogne pri izlasku na burzu. 

- Insajderska prodaja velikih količina dionica od strane rukovoditelja na visokoj razini nikada nije dobar znak, to je vrlo jednostavno. To znači da su pronašli bolje mjesto za raspoređivanje svoje imovine od tvrtki koje vode - rekao je Elson sa Sveučilišta Delaware.

23. travanj 2024 21:09