Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Telemach Hrvatska dovršava integraciju poslovnih procesa, 2024. očekuju pozitivan cash flow

13. Lipanj 2023.
STVARANJE VRIJEDNOSTI U SVIJETU POVEĆANE KOMPLEKSNOSTI - CORTUGLI, OKRUKLI STOL, Adrian Ježina

Telemach Hrvatska do kraja godine očekuje potpunu konsolidaciju tvrtke i integraciju poslovnih procesa te će uz nastavak ulaganja i rasta poslovanja u 2024. imati pozitivan "cash flow”, najavio je u utorak na susretu s novinarima predsjednik uprave tog telekoma Adrian Ježina s članovima uprave.

- Naša tranzicija ide kraju. Lani smo u Telemach integrirali i Optimu telekom, što se još ‘podešava‘, nastavljamo graditi i mobilnu i fiksnu mrežu, s 5G-om imamo dobru pokrivenost, posebice na Jadranu, i rastemo u svim pogledima. Imamo i više od tisuću zaposlenih, od kojih je više od 760 stalnih, a raste i broj onih koji su poslovno povezani s Telemachom - rekao je Ježina.

Ne iznoseći financijske podatke o poslovanju za 2022., koji će biti završeni nakon 30. lipnja, rekao je da sada još imaju negativan "cash flow”, ali da nastavljaju s ulaganjima, u što je uključeno i 94 milijuna eura koje su uložili ove godine u radiofrekvencijski spektar.

- Trenutno nam je dobit manja od investicija, a nismo bili ni ‘obveznici‘ plaćanja dodatnog poreza na dobit -  dodao je, napominjući da su ‘ponosni na svoju mobilnu mrežu, s kojom su povećali svoj tržišni udjel 0,7 posto‘.

Tržišni udjel planiraju i dalje povećavati, kao i udjel rezidencijalnih i poslovnih korisnika, kojih ukupno u mobilnoj mreži sada imaju više od milijun.

- Sada je to i ‘zdravija‘ baza mobilnih korisnika, jer ih je sve više postpaid (s pretplatom), a raste nam i baza korisnika u fiksnoj mreži, kojih je sada više od 100 tisuća -  dodao je Ježina, komentirajući da je Telemach svojim ulaganjima u fiksnu mrežu tj. optiku ‘prodrmao‘ hrvatsko telekom tržište i dao mu novu dinamiku.

S optikom nakon velikih gradova sada kreću i na manje, a trenutno imaju oko 130 tisuća tzv. home passova tj. ispred su toliko vrata stanova/kuća u Hrvatskoj, dok do 2025. taj broj planiraju povećati na 500 tisuća.

- U sve što smo od 2020. do sada radili, s akvizicijom Optime, ulaganja u frekvencije i ostalo važno za kompaniju, uključujući i ESG tj. segment održivog poslovanja, s nabavom obnovljivih izvora energije i drugo, s ovom godinom ulaganja Telemacha dosežu pola milijarde eura -  iznio je Ježina.

Osvrnuo se i na matičnu United Grupu i njihovu prodaju segmenta tornjeva (Towers) za oko 1,2 milijardi eura, kazavši da će se transakcija završiti do kraja ove godine te će omogućiti refinanciranje obveza Grupe u 2024. i 2025., a time i daljnji razvoj poslovanja.

Deregulacija optike i indeksacija

Aktualnom temom na telekom tržištu označio je i deregulaciju optike, za što se zalažu neki telekomi, dijelom i zbog financiranja ‘provlačenja‘ optike u ruralna područja europskim novcem, čime bi se moguće smanjile i cijene. U Telemachu međutim nisu za tu deregulaciju jer smatraju da hrvatsko tržište optike još nije dovoljno razvijeno kao u nekim europskim zemljama.

- Potrebna su barem tri operatora da se to tržište izgradi i razvija, a da udjel najvećeg, koji je sada iznad 40 posto, bude manje od toga -  smatra Ježina.

Oko primjene indeksacije tj. indeksne klauzule s određenim porastom cijena jednom godišnje zbog usklađivanja s inflacijom rekao je da u Telemachu još nisu donijeli odluku o tome, no dodao je da je "zbog svih troškova i porasta cijena pitanje koliko će se dugo moći izdržati bez toga”.

27. travanj 2024 00:18