Tvrtke i tržišta
StoryEditor

TheGepek dobio grant od Near Foundationa za implementaciju blockchain tehnologije

01. Travanj 2022.

Domaća carpooling platforma TheGepek, koja pruža usluge dostave paketa dijeljenim prijevozom, nedavno je od Near Foundationa dobila grant za razvoj i akviziciju korisnika. Riječ je o 'fast grant programu' uz kojega će TheGepek u svoje poslovanje polako uvoditi Nearovu blockchain tehnologiju, i to ugljično neutralnu.

Naime, kako objašnjava izvršna direktorica TheGepeka Carla Ferreri, Near protokol je 'skalabilni blockchain' za jednostavno usvajanje decentraliziranih Web3 aplikacija te svoje emisije nadoknađuju podržavanjem projekata sadnje drveća, za što su od South Polea, jednog od vodećih pružatelja klimatskih rješenja, dobili oznaku ugljično neutralnog proizvoda.

image

Carla Ferreri

– Kako TheGepek promovira zeleniju loigistiku, tako nam je i u odabiru blockchain partnera bilo izuzetno bitno što je Near certificiran klimatski neutralan produkt. Podržali su nas tzv. 'fast grant programom' koji osim inicijalne investicije otvara vrata i poslovne suradnje s jednim od globalnih lidera blockchain industrije – priča Ferreri te ističe da je cilj Near protokola pojednostaviti tranziciju na web3 i usvajanje blockchain tehnologija.

– Samim time što TheGepek u srži svog poslovnog modela koristi carpooling zajednicu te samim time što za dostavu paketa ne angažiramo dodatna vozila na cesti te tako smanjujemo emisiju CO2, prepoznali smo Near kao idealnu platformu za strategiju globalnog širenja i skaliranje produkta – dodaje Ferreri.

Kako bi se izdvojili od konkurencije, planove o uključivanju blockchain tehnologije TheGepek je najavio još u listopadu prošle godine. Tada su bili u fazi izrade Proof of Concepta na blockchainu i isticali da će im blockchain omogućiti globalan izlazak na tržište.

Blockchain za sve

Što se tiče promjene koju će osjetiti korisnici TheGepeka, Ferreri objašnjava da će se preko blockchaina provoditi potvrda dostave te će se time dodatno povećati njihova sigurnost i transparentnost, budući da su sve blockchain transakcije javno dostupne i nepromjenjive.

– Koristit ćemo ga i u sustavu nagrađivanja i samim time poticati najbolje korisnike, a posredno ćemo i povećavati sigurnost, odnosno osiguranje paketa – kaže Ferreri dodajući da su svjesni da će se ta tranzicija događati postepeno.

No, na ovaj način, uz Near i suradnju s tvrtkom Locastic, lokalnim partnerom za razvoj blockchaina, žele korisnicima i široj zajednici približiti blockchain tehnologiju. Kako kažu, ne smatraju da je ova tehnologija rezervirana za malu i ekskluzivnu publiku tehnoloških entuzijasta.

– Naprotiv, smatramo da je blockchain tehnologija budućnosti namijenjena apsolutno svima (od farmera, studenata do vozača i pošiljatelja paketa). Uz inflaciju i strelovit porast cijena energenata platforme kao što je TheGepek bazirane na ekonomiji dijeljenja mogu pomoći 'malim ljudima' prebroditi teret ekonomske nesigurnosti i nestabilnost standardnih financijskih modela – zaključuje direktorica.

TheGepek je prva platforma u Hrvatskoj temeljena na carpooling modelu koja pruža dostavu paketa u nekoliko sati. Uz Carlu kao suosnivačicu i izvršnu direktoricu i tu je i njezin brat Dario Ferreri, također suosnivač. Ovo im je drugo privlačenje sredstava nakon što su prošle su godine dobili investiciju od klimatskog programa Impact Huba Zagreb, a do tada su se financirali isključivo vlastitim sredstvima.

Nova blockchain verzija platforme trebala bi, osim još boljeg i sigurnijeg povezivanja vozača i pošiljatelja paketa, osigurati i postotak provizije prema modelima sličnih servisa baziranih na ekonomiji dijeljenja usluga.

27. travanj 2024 16:32