Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U opreznom trgovanju uoči praznika svjetske burze blago porasle

30. Ožujak 2024.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago porasle, a ulagači su bili oprezni uoči uskrsnih praznika i novih podataka o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluku američke središnje banke o smanjenju kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 39.807 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,4 posto, na 5.254 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,3 posto, na 16.379 bodova.

Uoči uskrsnih praznika, na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište. Uz to, ulagači su bili oprezni jer su čekali nove podatke o inflaciji u SAD-u. A ti su podaci bili objavljeni u petak, kada se zbog uskrsnih praznika nije radilo.

Prema tim podacima, cijene proizvoda za osobnu potrošnju porasle su u veljači 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto. To je u skladu s očekivanjima analitičara, a kako će tržište reagirati na te podatke, vidjet će se idućega tjedna.

U međuvremenu, ponešto su splasnule špekulacije na tržištu da će američka središnja banka početi smanjivati kamate u lipnju, nakon što je u srijedu guverner Feda Christopher Waller kazao da nema razloga žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Zahvaljujući rastu prošloga tjedna, burzovni su indeksi učvrstili dobitke u prvom tromjesečju. U tom je tromjesečju, naime, Dow Jones porastao 5,6 posto, dok je S&P 500 skočio 10,1, a Nasdaq 9,1 posto. To se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija zbog euforije u vezi razvoja umjetne inteligencije, kao i nadi ulagača da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.952 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,68 posto, na 18.492 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 8.205 bodova.

Svi su ti indeksi porasli i u cijelom proteklom kvartalu, pa je u prvom tromjesečju STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao gotovo 7 posto.

28. travanj 2024 15:26