Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ulagači na oprezu zbog usporavanja rasta regionalnih gospodarstava i pada na Wall Streetu

21. Srpanj 2023.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, dok su indeksi na putu tjednih gubitaka, jer se rast regionalnih gospodarstava usporava i jer je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks osjetno pao.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 6,45 sati u minusu 0,3 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 1,5 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,2 posto. Indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju stagniraju, dok je u Hong Kongu indeks porastao 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema previše razloga za kupnju dionica, s obzirom da se rast regionalnih gospodarstava usporava, kao i američkog, najvećeg izvoznog tržišta većine azijskih kompanija.

Ulagače je razočarao i jučerašnji pad Wall Streeta. Doduše, Dow Jones ojačao je 0,5 posto, no S&P 500 skliznuo je 0,7, a Nasdaq indeks više od 2 posto. 

Pad S&P 500 i Nasdaqa ponajviše je posljedica pritiska na dionice Netflixa i Tesle, nakon što su ti tehnološki divovi objavili kvartalne poslovne rezultate. Cijena Tesle potonula je gotovo 10, a Netflixa više od 8 posto.

- Vijesti iz Netflixa i Tesle nisu kraj svijeta, no dale su ulagačima razlog za pitanje je li trebalo kupovati te dionice po tako visokim cijenama. Stoga je dio ulagača odlučio povući novac iz tih dionica - kaže Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

S druge strane, snažno je, više od 6 posto, skočila cijena dionice Johnson & Johnsona, nakon što je ta kompanija objavila poslovne rezultate i povećala procjene zarade u ovoj godini. To je i glavni razlog rasta Dow Jones indeksa deveti dan zaredom.

Dosad je 77 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne rezultate, a većina ih je po zaradi nadmašila procjene analitičara. 

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale 7,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, na početku mjeseca očekivao se pad zarada od 5,7 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago ojačala treći dan zaredom, pa je od početka tjedna porasla oko 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,78 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,03 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 139,20 na 139,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1130 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,73 posto, na 80,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,78 posto, na 76,20 dolara.

30. travanj 2024 13:37