Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ulagači više ne žele ulagati u Kini, ali zato hoće u luksuzne dionice povezane sa zemljom

17. Veljača 2024.
kina, oporavak, kinesko gospodarstvo

Investitori ulažu u dionice europske luksuzne robe i drugih sektora povezanih s Kinom jer vjeruju da je to sigurniji način zarade od potencijalnog oporavka drugog najvećeg svjetskog gospodarstva od izravnog ulaganja u tamošnje problematično tržište dionica.

Indeks Stoxx Luxury 10, čiji članovi ostvaruju oko 26 posto profita iz Kine, prema procjenama Barclaysa ove je godine porastao za 9,3 posto, znatno iznad porasta od 0,8 posto koji je ostvario Stoxx Europe 600. Drugi dionički sektori izloženi Kini, poput proizvođača automobila i zdravstva, također su ostvarili bolje rezultate. 

Brojni stručnjaci kažu da postoje prvi znakovi da će se kinesko posrnulo gospodarstvo, koje je prošle godine raslo najbrže u desetljećima, ipak oporaviti. Međutim, jednako tako vjeruju da ga krah koji je izbrisao gotovo dva trilijuna dolara iz vrijednosti burze čini opasnim mjestom za ulaganje.

Europske dionice nude ‘sigurniji način‘ za izlaganje Kini, rekao je Florian Ielpo, šef odjela za makroekonomiju u tvrtki Lombard Odier Investment Managers.

- Većina europskih sektora mogla bi imati koristi od poboljšanja u Kini, a ovo poboljšanje još nije uračunato u cijenu. Ako ne želite biti izloženi strukturnim problemima, ali ipak želite biti izloženi cikličkom oporavku, onda su europske dionice pravi put - dodao je.

Europske luksuzne dionice posljednjih su tjedana potaknute dobicima teškaša LVMH-a i Hermèsa, koji su nadmašili predviđanja analitičara i uvjerili neke trgovce da su procjene neopravdano snižene lošim stanjem kineskog gospodarstva. Dionice LVMH-a ove su godine porasle za 9,2 posto, dok je Hermès ojačao za 11,8 posto.

Izvršni direktor Hermèsa Axel Dumas prošli je tjedan odbacio zabrinutost oko pada kineskih potrošačkih cijena. Iako je rekao da je primijetio manji promet u trgovačkim centrima tijekom svog posljednjeg posjeta zemlji, dodao je da se to nije odrazilo na brojke tvrtke u četvrtom tromjesečju.

Međunarodni ulagači i dalje oprezni 

- U nekim slučajevima negativnost prema Kini prilično je pretjerana - rekao je Emmanuel Cau, voditelj strategije europskog kapitala u Barclaysu, koji je ‘počeo selektivno vraćati svoju izloženost Kini‘, posebno u sektorima kao što je luksuz.

Dionice proizvođača automobila Mercedes-Benza i Volkswagena, koji oba ostvaruju više od 30 posto svoje dobiti u Kini, prema procjenama Barclaysa porasle su 6,9 posto, odnosno 14 posto, od početka godine.

Prema službenim podacima iz Pekinga, kinesko gospodarstvo prošle je godine poraslo 5,2 posto, malo iznad cilja, ali još uvijek jedna od najsporijih stopa u desetljećima. Neki ekonomisti možda misle da je ta brojka pretjerana jer Peking pokušava ublažiti zabrinutosti dok se zemlja i dalje bori sa stambenom krizom i rizicima od deflacije.

No neki stratezi kažu da postoje rani znakovi da bi se gospodarska aktivnost mogla ubrzati.

Podaci pokazuju da su se kineski sektori usluga i građevinarstva oporavili u siječnju, pri čemu je indeks menadžera nabave u neproizvodnim djelatnostima porastao na najvišu razinu od rujna. Proizvodnja se nastavila smanjivati, iako sporije nego prethodni mjesec.

Vlasti su također nedavno pojačale napore za jačanje povjerenja tržišta, s takozvanim ‘nacionalnim timom‘ financijskih institucija povezanih s vladom koje upumpavaju novac na tržište i pooštravaju ograničenja prodaje na kratko.

Kineski indeks CSI300 pao je 43 posto od svoje najviše razine prije tri godine, ali je nedavno ponovno počeo rasti nakon intervencija iz Pekinga. Međutim, međunarodni ulagači i dalje su iznimno oprezni.

BNP Paribas je u ponedjeljak povećao europski luksuzni sektor na preteški. Ankit Gheedia, voditelj strategije kapitala u banci, rekao je da je ovo ‘bolji način da se pozicionirate za Kinu‘ od kupnje lokalnih dionica ili ulaganja u europske industrije.

Europski sektori koji najviše ovise o Kini, uključujući luksuznu robu i industrijsku robu, također bi mogli imati koristi od rasta u drugim regijama, posebno u SAD-u, štiteći ulagače od značajnih gubitaka ako se kinesko gospodarstvo pogorša, kažu analitičari.

‘Oporavak europskih dionica raznolikija je oklada‘ od izravnog ulaganja u Kinu, rekao je Tomasz Wieladek, ekonomist u T Rowe Price-u.

27. travanj 2024 10:28