Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Umjetna inteligencija već povezana s otkazima u industriji koja ju je stvorila

05. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Mnogi su podigli uzbunu zbog potencijala da umjetna inteligencija istisne radna mjesta u budućnosti, ali ona već izaziva poremećaje u industriji u kojoj su se zaposlenici nekoć činili nepobjedivi: tehnologiji.

Mali, ali rastući broj tehnoloških tvrtki navodi umjetnu inteligenciju kao razlog za otpuštanje radnika i preispitivanje novih zapošljavanja posljednjih mjeseci, dok se Silicijska dolina žuri prilagoditi brzom napretku tehnologije koja se razvija u vlastitom dvorištu, objavio je CNN.

Chegg, tvrtka za obrazovnu tehnologiju, otkrila je u regulatornom zahtjevu prošlog mjeseca da otpušta četiri posto svoje radne snage, ili oko 80 zaposlenika, ‘kako bi bolje pozicionirala tvrtku da izvršava svoju strategiju umjetne inteligencije i stvori dugoročnu, održivu vrijednost za svoje studente i investitore‘.

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna rekao je u intervjuu za Bloomberg u svibnju da kompanija očekuje pauzu zapošljavanja za uloge za koje misli da bi ih se moglo zamijeniti umjetnom inteligencijom u nadolazećim godinama. Međutim, u kasnijem intervjuu s Barronsom, Krishna je rekao da smatra da su njegovi raniji komentari izvučeni iz konteksta i naglasio da će ‘AI stvoriti više poslova nego što ih oduzima‘.

AI poboljšava rad ljudi 

Krajem travnja, servis za pohranu datoteka Dropbox objavio je da otpušta oko 16 posto svoje radne snage, ili oko 500 ljudi, također se pozivajući na AI.

U svom najnovijem izvješću o otpuštanjima, tvrtka za zapošljavanje Challenger, Gray & Christmas rekla je da je 3900 ljudi otpušteno u svibnju zbog umjetne inteligencije, što je prvi put da je došlo do smanjenja radnih mjesta na temelju tog faktora. Svi ti rezovi dogodili su se u tehnološkom sektoru, prema tvrtki.

Ovim potezima Silicijska dolina možda ne samo da prednjači u razvoju umjetne inteligencije, već nudi i rani uvid u to kako se tvrtke mogu prilagoditi tim alatima. Umjesto da cijele skupove vještina učini zastarjelim preko noći, od čega neki opravdano strahuju, čini se da neposredniji učinak novog asortimana AI alata tjera tvrtke da preusmjere resurse kako bi bolje iskoristile tehnologiju i fokusiraju se na zaposlenike s ekspertizom u umjetnoj inteligenciji.

- Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, umjetna inteligencija je zaokupila svjetsku kolektivnu maštu, proširujući potencijalno tržište za našu sljedeću generaciju proizvoda pokretanih umjetnom inteligencijom brže nego što je itko od nas mogao očekivati. Naša sljedeća faza rasta zahtijeva drugačiju kombinaciju skupova vještina, posebno u AI i ranoj fazi razvoja proizvoda - napisao je izvršni direktor Dropboxa Drew Houston u bilješci zaposlenicima.  

Kao odgovor na zahtjev za komentarom o tome kako se odvija njegovo preusmjeravanje oko umjetne inteligencije, Dropbox je uputio CNN u rubriku ‘Karijere‘ na njihovoj web stranici, gdje trenutno zapošljavaju više uloga usmjerenih na ‘Nove inicijative umjetne inteligencije‘.

Dan Wang, profesor u Columbia Business Schoolu, rekao je za CNN da će umjetna inteligencija ‘prouzročiti restrukturiranje organizacija‘, ali isto tako još ne vidi kao scenarij u kojemu strojevi zamjenjuju ljude. 

- AI, koliko ja to vidim, ne mora nužno zamijeniti ljude, već poboljšava rad ljudi. Mislim da je vrsta konkurencije o kojoj bismo svi trebali više razmišljati ta da će ljudske stručnjake zamijeniti ljudski stručnjaci koji mogu iskoristiti prednosti AI alata - objasnio je Wang. 

Priča o dvije Silicijske doline

Otkazi u tehnologiji potaknuti umjetnom inteligencijom dolaze usred opsežnijih rezova u industriji. Brojne tehnološke tvrtke ponovno se prilagođavaju nesigurnom gospodarskom okruženju i smanjenoj potražnji za digitalnim uslugama više od tri godine nakon pandemije.

Oko 212.294 radnika u tehnološkoj industriji otpušteno je samo u 2023., prema podacima koje prati Layoffs.fyi, što je već premašilo 164.709 zabilježenih 2022. godine. U sjeni tih masovnih otpuštanja, tehnološka je industrija također bila zahvaćena žarom umjetne inteligencije i u njenu tehnologiju i nove talente uložila velika sredstva. 

U siječnju, samo nekoliko dana nakon što je Microsoft najavio planove za otpuštanje 10.000 zaposlenika u sklopu širih mjera rezanja troškova, tvrtka je također potvrdila da ulaže ‘više milijardi dolara‘ u OpenAI, tvrtku koja stoji iza ChatGPT-a. A u ožujku, u istom pismu osoblju koje je Mark Zuckerberg koristio za najavu planova za otpuštanje dodatnih 10.000 radnika (nakon smanjenja 11.000 radnih mjesta prošlog studenog), izvršni direktor Mete također je iznio planove za velika ulaganja u AI.

Čini se da su čak i softverski inženjeri u Silicijskoj dolini koji su se nekada činili posebno traženi sada u opasnosti od gubitka posla ili gubitka na plaćama u odnosu na one s više znanja o umjetnoj inteligenciji.

Roger Lee, osnivač startupa koji je pratio otpuštanja u tehnološkoj industriji putem svoje web stranice Layoffs.fyi, također vodi Comprehensive.io, koji ispituje popise poslova i podatke o naknadama u oko 3000 tehnoloških tvrtki.

Veće plaće za AI talente 

Lee je za CNN rekao da nedavna analiza podataka s Comprehensive.io pokazuje da je prosječna plaća višeg softverskog inženjera specijaliziranog za umjetnu inteligenciju ili strojno učenje 12 posto viša nego za one koji nisu specijalizirani za to područje, što je podatak koji naziva ‘AI premium‘. Prosječna plaća višeg softverskog inženjera specijaliziranog za AI ili strojno učenje također je porasla za oko četiri posto od početka godine, dok je prosječna plaća viših softverskih inženjera u cjelini ostala ista, rekao je.

Lee je naveo Dropbox kao primjer tvrtke koja nudi izrazito visoke plaće za uloge povezane s AI-jem, navodeći osnovnu plaću od 276.300 do 373.800 američkih dolara za ulogu glavnog inženjera strojnog učenja. Usporedbe radi, prema podacima Comprehensive.io trenutna prosječna plaća višeg softverskog inženjera iznosi 171.895 dolara.

Oni koji žele napredovati u tehnološkoj industriji i šire možda će morati osvježiti (i nadograditi) svoje vještine na području umjetne inteligencije.

Wang, profesor u Columbia Business Schoolu, rekao je za CNN da je od prošlog proljetnog semestra počeo zahtijevati od svojih studenata da se upoznaju s novom vrstom generativnih AI alata na tržištu.

- Mislim da je takva vrsta izloženosti apsolutno ključna za njihovo postavljanje za uspjeh i nakon što diplomiraju - rekao je Wang.

Ne radi se o tome da svi trebaju postati stručnjaci za umjetnu inteligenciju, dodao je Wang, već bi zaposlenici trebali znati kako koristiti alate umjetne inteligencije ne bi li postali učinkovitiji u onome što rade.

26. travanj 2024 04:38