Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Veteran razvoja umjetne inteligencije: Ono što smo vidjeli s Cambridge Analyticom prije nekoliko godina danas je na steroidima

10. Studeni 2023.

Otkako se na vratima globalnog tržišta pojavio ChatGPT, iz dana u dan svjedočimo raznim prognozama budućnosti svijeta u kojemu se sve češće spominje umjetna inteligencija (AI). Neki su optimistični pa naglašavaju da će svima olakšati rad i poboljšati poslovanje, a neki misle upravo suprotno. Zanimljivo je da su često obje strane u pravu. 

Umjetna inteligencija drastično će sniziti troškove stvaranja blockbuster animiranih filmova, smatra dugogodišnji izvršni direktor industrije Jefferey Katzenberg

- Ne znam za industriju koja će biti pod većim utjecajem (umjetne inteligencije) od bilo kojeg aspekta medija, zabave i kreative - rekao je Katzenberg u panel raspravi na nedavno održanom Bloombergovom New Economy Forumu. U dobra stara vremena, kaže, bilo je potrebno otprilike 500 umjetnika i nekoliko godina da napravite animirani film svjetske klase. Tri godine od sada, za isti posao neće biti potrebno ni deset posto od toga. 

Usvajanje umjetne inteligencije ubrzat će digitalnu transformaciju industrije zabave, rekao je 72-godišnji Katzenberg, koji je postao istaknut kao izvršni direktor produkcije u filmskom studiju Walt Disney Co. prije nego što se pridružio filmašu Stevenu Spielbergu i direktor Hollywooda Davidu Geffenu s kojima je osnovao poznati DreamWorks koji je prošle godine ostvario 915,9 milijuna dolara prihoda.

Prebrz rast AI-ja stvara i stvorit će probleme 

Drugi dan Foruma u Singapuru Katzenbergu su se pridružili drugi globalni poslovni lideri koji su govorili o tome kako će nove tehnologije promijeniti način na koji živimo i radimo.

Sara Menker, osnivačica i glavna izvršna direktorica GRO Intelligencea, rekla je da strojno učenje pomaže u predviđanju potražnje, ponude i cijene svake poljoprivredne robe na globalnoj razini, a također pomaže u izvlačenju uvida iz velikih skupova podataka i poboljšanju procjene rizika. Ipak, tu je i rastući problem prevelikog broja modela: samo u njezinom sektoru postoji ih 2,9 milijuna.

Veteran razvoja sustava umjetne inteligencije, Kai-Fu Lee, također je oprezan i na Forumu je upozorio da je ‘ono što smo vidjeli s Cambridge Analyticom prije nekoliko godina danas na steroidima‘, misleći na ogromnu brojku korisnika Facebooka čije je podatke prikupila sada nepostojeća tvrtka. Ipak, Lee tvrdi da se i sama regulacija AI-ja mora nekako regulirati kako bi se izbjeglo gušenje inovacija. 

Uzbuđenje oko umjetne inteligencije kao ‘svijetle i sjajne nove stvari‘ nije bilo praćeno potrebnom obukom i razumijevanjem, rekao je Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

- Sada imamo veliki izazov pred sobom da ako idete tako daleko, tako brzo bez reinženjeringa rada, zapravo imamo veliku neusklađenost, koja stvara više društvenih problema. To će biti problematično, posebno ako uđemo u usporavanje gospodarstva - zaključuje Moritz. 

26. travanj 2024 13:08