Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Vuk Vuković osnovao novi hedge fond sa sjedištem u New Yorku

29. Prosinac 2022.
Vuk Vukovićfoto Ratko Mavar

Vuk Vuković i njegov tim koji stoji iza dokazano uspješne Bayesian Adjusted Social Network (BASON) metode, osnovali su novi hedge fond koji bi trebao biti pokrenut u siječnju 2023. godine. BASON metoda, koja je dosljedno postizala godišnji povrat od 71 posto u 2022. točnim predviđanjem tjednih tržišnih kretanja, poslužit će kao osnova za strategiju hedge fonda, rekao je Vuk Vuković, suosnivač Oraclum Capital LLC-a sa sjedištem u New Yorku.

- Ovo je dugo bio moj osobni cilj, međutim, želio sam fond koji koristi tromjesečnu makro strategiju, na isti način na koji trgujem za svoj osobni račun. Zapravo, ovo je bliže upravljanju bogatstvom nego hedge fondu - rekao je Vuković. 

Ideja za pretvaranje BASON metode u strategiju kojom se može trgovati došla je od brojnih prijatelja, poznanika i pratitelja koji su bili impresionirani njezinom izvedbom i predložili su da se pretvori u fond. Nakon što je Vuković primio pozitivne povratne informacije i korisne prijedloge od stručnjaka iz financijske industrije te zajednice investitora, započeo je proces registracije fonda i ispunjavanja regulatornih zahtjeva.

Pojedinačni učinak bit će povezan s učinkom fonda 

- Deseci vas, impresionirani našom izvedbom, kontaktirali su nas s prijedlogom da BASON pretvorimo u neku vrstu fonda, čak i ETF-a. Ozbiljno smo shvatili taj savjet. Tijekom ljeta napravili smo kratak pitch i stupili u kontakt s mnogim ljudima iz financijske industrije i zajednice investitora, uglavnom u SAD-u i Londonu, kako bismo vidjeli ima li ta ideja uopće smisla. Metoda tjednog predviđanja koja dosljedno pobjeđuje tržišta? Velika šansa - stoji u njihovom priopćenju. 

Na njihovo veliko uzbuđenje, povratne informacije na ideju o hedge fondu su bile stvarno izvrsne.

- Dobili smo stvarno korisne prijedloge o tome kako organizirati cijelu stvar, kako testirati hrpu alternativnih strategija, kako postaviti strukturu fonda, automatizirati naše trgovanje, itd. Nekoliko od ovih poziva završilo je s novim investitorima. Svaka im čast što su se odvažili - rekao je Vuković. 

- Primjenjujemo tjednu strategiju trgovanja koja ograničava gubitke svaki tjedan (maksimalno pet posto ukupnog portfelja) i omogućuje rast dobiti. Većina naših godišnjih povrata dolazi iz nekoliko sjajnih tjedana, gdje su naši tjedni povrati veći od osam posto - dodao je Vuković. 

Iz Oraclum Capitala poručili su da su zahvalni svima koji su sudjelovali u njihovim kompetitivnim anketama i onima koji su podržali ideju od samog početka, a sada će poticaji za njihove korisnike biti još veći. 

- Prije svega, vaš pojedinačni učinak bit će povezan s učinkom fonda! Što više novca fond zaradi za svoje ulagače, to će više novca biti raspodijeljeno kao godišnje nagrade najboljim korisnicima. Dodijelit ćemo tri postotna boda naše godišnje naknade za učinak od 25 posto, koja će se do kraja svake godine podijeliti 20 najboljih korisnika.

Ovo je dodatak tromjesečnim nagradama (opet 5.000 američkih dolara), koje će također nagraditi prvih 20, a ne samo prvih deset kao što je bilo u prošlom kvartalu... Tromjesečne nagrade će rasti, ali i godišnje naknade. Ključ je nastaviti igrati, iz tjedna u tjedan, i nastaviti isporučivati ​​onu ‘mudrost gomile‘ koju BASON zna kako prevesti u tržišni signal kojim se može trgovati - stoji u priopćenju. 

Kako izgleda struktura fonda 

Hedge fond će slijediti istu raspodjelu koju je predstavljena ulagačima tijekom četvrtog kvartala ove godine. Polovica portfelja pratit će njihova tjedna BASON predviđanja, gdje se deset dodjeljuje opcijama s istekom od dva dana koje i dalje kupuju srijedom i zatvaraju petkom, dok se 40 posto dodjeljuje dugim/kratkim pozicijama u njihovim glavnim indeksima (SPY za S&P500, UVXY za VIX, dok će DIA za Dow najvjerojatnije biti zamijenjen s QQQ za NASDAQ zbog nelikvidnosti DIA opcija). Ova polovica portfelja je visoko likvidna, pretvara se u gotovinu svakog petka (dok bilježi dobit ili stvara gubitak).

Druga polovica portfelja će, kako stoji u priopćenju, uravnotežiti rizik i osigurati beta neutralnost portfelja. 40 posto bit će dizajnirano za makro pozicioniranje (makro-bazirane duge/kratke pozicije u SPY i QQQ, prilagođene mjesečno ili kvartalno, na temelju praćenja makro strategije), a ostalih deset posto je u visoko likvidnim instrumentima: 2Y državne obveznice SAD-a i gotovina - jer oboje pružaju stabilan, ali nizak povrat.

- Fond će naplaćivati ​​1,5 posto ulazne naknade, 1,5 posto naknade za upravljanje svake godine, 0 posto izlazne naknade i 25 posto naknade za uspješnost uz ograničenje od osam posto - stoji u priopćenju.

29. travanj 2024 00:42