Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wiener osiguranje lani prvi put zaračunalo premiju veću od milijardu kuna

12. Svibanj 2022.
Piše: Anamarija Mujanović

Osiguravateljska kompanija Vienna Insurance je lani prvi puta premašila iznos premije od 11 milijardi eura dok je hrvatska podružnica, Wiener osiguranje, ostvarila ukupnu premiju u iznosu preko milijarde kuna i time se pozicioniralo među vodeće tvrtke na hrvatskom tržištu osiguranja, rečeno je na press konferenciji.

Predsjednica Uprave Vienna Insurance Group Elisabeth Stadler predstavila je strategiju profitabilnog rasta tvrtke Vienna Insurance i uručila Günter Geyer nagradu za društvenu svijest predsjednici Uprave Wiener osiguranja Jasminki Horvat Martinović.

Stadler je istaknula da ta grupacija broji oko 50 društava u 30 zemalja, ima više od 25 tisuća zaposlenika i više od 22 milijuna klijenata. Osim rasta premije, lani su bolji rezultati ostvareni i kod ostalih ključnih pokazatelja. Dobit prije oporezivanja grupacije iznosila je 511 milijuna eura, što je rast od 48 posto, dok omjer solventnosti kompanije iznosi 250 posto, 15 posto više u odnosu na godinu ranije, što, kako je istaknula Stadler, pokazuje razinu otpornosti kompanije u vrijeme pandemije, inflacije i rata u Ukrajini.

Lani zaračunata premija od 1,2 milijarde kuna predstavlja skok od 23 posto u odnosu na 2020. godinu, uz ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 11 posto, što isključuje zaračunatu premiju hrvatskih osiguravatelja ostvarenu na području EU-a. Wiener osiguranje pozicioniralo se na drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu, a na prvo mjesto po prodaji životnih osiguranja, istaknuto je na konferenciji.

Stadler, koja je prvi put došla u posjet Wiener osiguranju, predstavila je i novi strateški program tvrtke VIG 25 u kojem su istaknuta tri glavna cilja za razdoblje do 2025. godine, a to su proširenje tržišne pozicije u srednjoj i istočnoj Europi, stvaranje održive vrijednosti te postizanje ciljeva vezanih uz ESG.

Nakon predstavljanja rada tvrtke, Stadler je Wiener osiguranju uručila brončanu Günter Geyer nagradu za podršku žrtvama potresa u Hrvatskoj na kraju 2020. godine te za društveni angažman.

- Od 2012. godine ova nagrada se svake godine dodjeljuje trima VIG-ovim tvrtkama koje su svojim aktivnostima ili aktivnostima svojih zaposlenika dale izuzetan društveni doprinos. Ponosni smo što je Wiener osiguranje dobitnik brončane nagrade za 2021. godinu - rekla je Elisabeth Stadler nakon uručivanja nagrade.

- Iznimno nam je drago što je naš angažman u području društveno odgovornog poslovanja ponovo prepoznat u konkurenciji od 50 društava u 30 zemalja te ćemo i dalje težiti pokretati pozitivne promjene u našem okruženju i pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija – rekla je Jasminka Horvat Martinović koja je naglasila i pomaganje udrugama Mali zmaj i DEBRA te projekt Social Active Day.

28. travanj 2024 15:28