Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zagrebačka burza i Digital Assembly osnovali tvrtku za trgovinu i upravljanje virtualnom imovinom

12. Svibanj 2023.

Zagrebačka burza obavijestila je javnost da je osnovano društvo Adria Digital Exchange u čijem temeljnom kapitalu Burza drži manjinski udio od 24 posto. Novo društvo, kako stoji u obavijesti na burzi, osnovano je s ciljem detaljne analize i razvoja potencijala trgovanja i upravljanja virtualnom imovinom.

Prema podacima Sudskog registra, drugi osnivač i većinski vlasnik je domaća tehnološka tvrtka Digital Assembly. Direktori Adria Digital Exchangea su Saša Hunjak, susonivač i prokurist Digital Assembleya i Tomislav Gračan, član Uprave Burze.
Suosnivači tvrtke Digital Assembly su Matej Ujević, poznati kripto poduzetnik, Milovan Pasini, Saša Hunjak, Nikola Jokić, Damir Vrsajković i Vedran Marinkov Krecl.
 
Novo društvo je registrirano, između ostalog, za djelatnosti pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i pružanje skrbničkih usluga novčanika.
 
Na Liderov upit s čime će se  Adria Digital Exchange točno baviti, o kakvoj je virtualnoj imovini riječ i kakvi su daljnji planovi, iz Zagrebačke burze su odgovorili da su članovi ZSE u anketi koju su proveli iskazali interes za ulaganje u virtualnu imovinu te su ‘temeljem toga pokrenuli proces istraživanja opcija i potencijala‘.
 
- Europski parlament nedavno je izglasao MiCA regulativu (Markets in Crypto Assets) za virtualnu imovinu. EU vidi priliku da se kroz pametnu regulaciju osigura transparentnost i sigurnost ulaganja u taj vid imovine, što otvara mogućnost i uređenim tržištima da na temelju te regulative razviju nove usluge – poručili su iz ZSE navodeći kako u ovom trenutku ne mogu reći ništa konkretnije.
 
Inače, osnivači Digital Assemblya Matej Ujević, Nikola Jokić, Saša Hunjak i Milovan Pasini su ranije osnovali financijsko-tehnološki startup za automatizaciju trgovanja digitalnim valutama Digital Assets Power Play (DA Power Play) koji je 2017. zaključio prvi uspješni ICO (Initial Coin Offering) u Hrvatskoj postavši najuspješnija crowdfunding kampanja u hrvatskoj povijesti. Misao vodilja koja je stajala iza tog startupa je da trgovina kripto valutama bude jednostavna i dostupna svima.
04. svibanj 2024 05:24