Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zagrebački Holding izdaje obveznicu vrijednu 305 milijuna eura

04. Srpanj 2023.
foto Ratko Mavar

Zagrebački holding objavio je javni poziv za upis do najviše 305 milijuna eura vrijednih obveznica, povezanih s održivim poslovanjem te tvrtke, s rokom dospijeća od pet godina, a mogu je uplatiti mali i kvalificirani ulagatelji.

Upis počinje u srijedu, 6. srpnja u 9 sati, završetak će biti istog dana a točno vrijeme bit će objavljeno naknadno, navodi se u priopćenju iz Holdinga.

Obveznice se izdaju uz fiksnu godišnju kamatnu stopu, koja će biti definirana nakon određivanja prinosa, uz polugodišnju isplatu kamata i jednokratno dospijeće glavnice za pet godina. Obavijest o konačnim uvjetima izdanja bit će objavljena 11. srpnja.

Mogu je uplatiti i mali ulagatelji i kvalificirani ulagatelji, a minimalni iznos upisa je 15.000 eura, navodi se u priopćenju Holdinga. Jamstvo za obveznice daje Grad Zagreb. Zagrebački Holding planira te obveznice uvrstiti na Zagrebačku burzu.

U slučaju neispunjenja obveza Zagrebačkog holdinga povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica  jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25 posto od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica.

Kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada (tj. uklonjenog s odlagališta) na 58 posto u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70 posto za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028. 

Neto prihod od ovog izdanja obveznica koristit će se za otplatu postojećih obveznica nominalnog iznoda 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju na naplatu 15. srpnja, a eventualno preostali iznos iskoristit će se za financiranje općih potreba Holdinga, navode iz Zagrebačkog Holdinga.

Zajednički agenti i savjetnici izdanja su Erste&Steiermaerkische banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka. 

26. travanj 2024 06:04