Ukratko

Stručnjaci: U javnoj nabavi cijena ne bi trebala imati prednost pred kvalitetom usluge

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Avatar
Autor Lider

‘Ekonomski najpovoljnija ponuda: Kriterij kvalitete u uslugama’, poslovni doručak u organizaciji revizorsko-konzultantske kuće EY i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, okupio je vodeće stručnjake državnih agencija i čelne ljude Državnih komisija za kontrolu postupaka javne nabave u Hrvatskoj i Sloveniji. Raspravljalo se o glavnim kriterijima u javnoj nabavi, postupcima njihovog definiranja i pravilnom procesu bodovanja pojedinih kriterija.

– Na raspolaganju iz fondova EU stoji nam osam milijardi eura te je na nama, i u interesu svih nas, da učinkovito iskoristimo sredstva u programima rasta i razvoja. Nakon razdoblja intenzivnog pregovaranja i poslovanja te ujednačavanje procesa i aktivnosti u javnoj nabavi, nepravilnosti u postupanju smanjujemo na minimum i tako što uspješnije koristimo sredstva koja su nam dostupna. Time se profiliramo kao odgovoran i pouzdan partner jer su svi procesi transparentni, a troškovi evidentirani – u svom pozdravnom govoru istaknula je Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U prvom izlaganju, Tauno Olju, partner u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska prezentirao je rezultate neovisnog istraživanja na temu Organizacije i metodologije kao kriterija ekonomski najpovoljnije ponude u javnoj nabavi usluga. Istaknuo je kako različite prakse kontrolnih tijela u pojedinim zemljama nisu uvijek usklađene s praksom Europskog suda pravde i naručitelja u drugim zemljama članicama. Kao tri ključna kriterija pri evaluaciji ponuditelja u postupcima javne nabave usluga, Olju je naveo cijenu, iskustvo ali i organizaciju i metodologiju u pružanju usluga.

Tauno Olju.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Viši savjetnik DKOM-a Republike Slovenije, Borut Smrdel predstavio je stanje u Sloveniji po pitanju kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Iako se slovenski sustav i procesi u nekim segmentima značajno razlikuju od hrvatskog pa i europskog, Smrdel ističe da ista praksa prevladava u gotovo svim zemljama EU. Naime, u Sloveniji kao i u ostalim europskim zemljama ekonomski najpovoljnija cijena predstavlja glavni kriterij u 80 do 90 posto postupaka javne nabave proizvoda i usluga.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima u praksi, Goran Matešić predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Republike Hrvatske je istaknuo kako ne trebaju imati i nemaju svi kriteriji krucijalnu ulogu, ali neki od njih utječu i na puno šire područje od samog projekta, a to su socijalni, gospodarski i kulturni segmenti. Dodao je da Hrvatska ima siromašan zakonodavni okvir za provedbu sustava kriterija najniže cijene.

Na zanimljivoj panel raspravi na temu „Doprinos kriterija kvalitete učinkovitoj javnoj nabavi usluga“ sudjelovali su Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU; Goran Matešić, predsjednik, DKOM Republike Hrvatske; Borut Smrdel, viši savjetnik, DKOM Republike Slovenije; Ana-Marija Perović, pomoćnica ravnatelja, SAFU i Antonija Ćurić, voditelj odjela za pravnu analizu, ARPA. Zaključili su kako je definiranje kriterija potrebno prilagođavati samom projektu te da su konstantna edukacija, racionalizacija i usklađenje sa zakonima osnovni preduvjeti uspješnih natječaja i pravilnih kriterija.

Komentari