Ukratko
StoryEditor

Ante Renić (VSB Hrvatska): Situacija se poboljšava, ali investitorima je potrebna istinska potpora države

14. Ožujak 2024.
Ante Renić, direktor tvrtke VSB Hrvatskafoto Josip Regovic/pixsell
Svima je jasno koliki je energetski potencijal Hrvatske, pogotovo u obnovljivim izvorima. No trajanje nekih procedura u ulagačima budi frustracije

VSB u Hrvatskoj posluje od 2019. godine. Ante Renić, direktor tvrtke VSB Hrvatska, objašnjava kakvo nam je rješenje iznad glava: sja na nas i puše oko nas, samo se treba pokrenuti.

Kakva su vam iskustva na hrvatskom tržištu?

– Uglavnom podijeljena. Svima nam je jasno koliki je energetski potencijal Hrvatske, pogotovo u obnovljivim izvorima. S druge strane, trajanje nekih procedura u nama budi frustracije, kao i ostalim investitorima u obnovljive izvore energije. Ipak, čini nam se da se postavljanjem ministra Habijana na čelo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dogodio pomak u pravom smjeru. Nadamo se samo da skorašnji izbori neće ponovno zakočiti projekte.

Na koje projekte konkretno mislite?

– Na sve projekte obnovljivih izvora energije koji odluke čekaju dulje od svih predviđenih rokova, a među njima su i naši projekti čija je snaga gotovo 400 MW. Dokumentaciju za iniciranje natječaja za energetsko odobrenje predali smo još potkraj listopada prošle godine, ali povratnu informaciju čekamo mnogo dulje od zakonom predviđenih šezdeset dana.

Do sada ste više puta isticali kako su obnovljivi izvori energije ključan faktor u energetskoj samodostatnosti Hrvatske.

– Naravno, jer nitko u Moskvi, Rijadu ili na nekoj trećoj lokaciji ne može utjecati na našu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Energija vjetra i Sunca blagodati su koje trebamo prigrliti i iskoristiti, baš kao što radimo s najčišćom vodom ili najljepšom obalom. Iako podaci pokazuju da je naša ovisnost o uvoznoj energiji sve manja, nevjerojatno mi je da u 2024. i dalje uvozimo struju iz Srbije i BiH te tako potičemo rad njihovih termoelektrana, koje još nisu usklađene s regulativom EU-a. Samo 2020. termoelektrane na ugljen u našem susjedstvu emitirale su dvostruko više CO₂ od svih drugih takvih elektrana na području Europske unije. Već godinama zimi čitamo kako je kvaliteta zraka u dijelovima Hrvatske katastrofalna, a mi se i dalje pravimo da to nije naš problem. Rješenje nam je iznad glava, sja na nas i puše oko nas, samo se trebamo pokrenuti. Investitori su spremni, ali čekamo još istinsku potporu državnog aparata, prije svega na razini administrativnih pitanja.

25. travanj 2024 15:29