Ukratko
StoryEditor

BAT nastavlja s investicijama, povećanjem proizvodnje, izvoza i zapošljavanja u Hrvatskoj

30. Srpanj 2022.

BAT nastavlja s investicijama, povećanjem proizvodnje i izvoza te zapošljavanjem u Hrvatskoj, a kompanija sve više investira u postizanje ugljične neutralnosti tvornica u Kanfanaru i Virovitici, kao i u nove kategorije proizvoda čime Hrvatska postaje sve važnija u globalnoj transformaciji BAT grupe.

Nakon ukupne investicije od 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, kao i 10 milijuna kuna investicije u logistički centar u Rijeci za nove kategorije proizvoda, BAT je u Pitomači otvorio i regionalni logistički distributivni centar. Kako je navedeno u priopćenju, u tom će se centru zaprimati duhan iz čak 26 različitih zemalja i bit će središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu.

Zahvaljujući investicijama u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode u Kanfanaru je već otvoreno 70 novih radnih mjesta, a iz BAT-a najavljuju nova zapošljavanja zbog planiranog rasta proizvodnje, od koje se gotovo 80 posto izvozi.

BAT će značajno investirati i u postizanje ugljične neutralnosti kompletnog poslovanja do 2030. godine, kako globalno tako i u Hrvatskoj, a samo u Kanfanaru će investicije u okolišne, društvene i upravljačke aktivnosti (ESG aktivnosti) doseći 22 milijuna kuna. Već danas tvornica u Kanfanaru 100 posto energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i iz javne mreže.

- U Hrvatskoj imamo jedinstven lanac vrijednosti koji kontinuirano jačamo, od poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskim duhanima, preko tvornice u Kanfanaru pa do nacionalnog maloprodajnog lanca iNovine, dok iz našeg komercijalnog ureda u Zagrebu upravljamo regijom Adria koju čini 8 zemalja. S obzirom da se naša industrija nalazi usred velike transformacije, jedino ulaganjem u nove kategorije proizvoda, u njihovu proizvodnju u Kanfanaru, ali i u edukaciju naših ljudi, kao i ulaganjem u najviše standarde održivog poslovanja kroz primjenu naše robusne ESG strategije, možemo osigurati dugoročnu održivost poslovanja. Na tom putu prema ugljičnoj neutralnosti i jačanju uloge naših proizvoda smanjene štetnosti nam je izuzetno važna podrška svih dionika, posebno Vlade - izjavio je Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria.

28. travanj 2024 11:04