Ukratko
StoryEditor

Bayer pokreće projekt za transparentnost

14. Prosinac 2017.

Bayer je 7. prosinca lansirao internetsku stranicu putem koje želi osigurati transparentnost podataka o sredstvima za zaštitu bilja, te pristup informacijama o regulatornim procesima i ispitivanjima pri odobravanju korištenja proizvoda za zaštitu bilja u proizvodnji hrane. Bayer će, osim pristupa sažetcima izvješća o ispitivanjima sigurnosti velikog broja aktivnih tvari, omogućiti i nekomercijalni pristup izvješćima o ispitivanju sigurnosti, počevši s izvješćem o imidaklopridu.

Kroz postupnu provedbu inicijative o transparentnosti olakšat će se i ubrzati pristup informacijama o sigurnosti ljudi i okoliša. Na stranici su dostupni i videozapisi, te infografike, koje objašnjavaju kontekst regulatorne znanosti. Bayer na ovaj način želi njegovati otvoren i transparentan dijalog s društvom.

>>>120 godina Aspirina, jednog od najvažnijih lijekova 20. stoljeća

- Budući da proturječne izjave o sigurnosti hrane ili tehnologija ljudima otežavaju razlikovanje činjenica od zabluda, ova Bayerova inicijativa predstavlja važan iskorak prema povećanju transparentnosti, rekao je dr. Adrian Percy, voditelj globalnog Odjela za istraživanje i razvoj Crop Science divizije.

- Dijeljenjem podataka o sigurnosti, koji su prethodno bili dostupni isključivo nadležnim tijelima, nastojimo povezati javnost s našom znanstvenom zajednicom na način kojim se izgrađuje povjerenje i iskazuje naša želja za daljnjim omogućavanjem transparentnosti, dodao je Percy.

Bayerova nova stranica o inicijativi za transparentnost redovito će se ažurirati. Sljedeća faza, koja je predviđena za početak 2018., omogućit će nekomercijalnim korisnicima - 2/2 - podnošenje zahtjeva za dodatnim cjelovitim i detaljnim izvješćima o ispitivanju sigurnosti. Bayer također planira učiniti stranicu dostupnom i na drugim jezicima.

- Želimo da nekomercijalne zainteresirane strane u rasponu od zabrinutih građana do članova znanstvene zajednice imaju mogućnost jednostavnog i lako razumljivog pristupa informacijama koje se tiču sigurnosti kako bi mogli formirati svoje stavove na temelju znanstvenih činjenica, izjavio je Percy.

26. travanj 2024 10:05