Ukratko
StoryEditor

BOND 2 nadmašio očekivane rezultate

28. Studeni 2023.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je rezultate provedbe projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (BOND 2) koji uvelike premašuju prvotno definirane ciljeve. Projekt je isprva započet kao pilot-projekt s ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj. Tijekom prve faze (2017. – 2019.) uspostavljena je Mreža BOND čiji je broj članova rastao tijekom provedbe druge faze projekta (2020. – 2023.) pa tako Mreža BOND danas okuplja 96 poduzetničkih potpornih institucija.

Kroz BOND 2 standardizirano je pet usluga: savjetovanje poduzetnika početnika, savjetovanje poduzetnika u rastu i razvoju, prijenos poslovanja (obiteljskih) poduzeća, digitalni alat za analizu financijskih izvješća te u konačnici, studentsko poduzetništvo. Za svaku od ovih usluga Priručnikom je propisan postupak savjetovanja poduzetnika, čime je postignut ujednačen pristup informacijama i znanjima za sve poduzetnike u svakom dijelu Lijepe naše.

Pokazatelji uspješnosti projekta BOND 2

Od zadanih 60 članova Mreže BOND, učlanjeno ih je 96, od zadane tri usluge, standardizirano ih je pet, od zadanih 50 mentora, okupljeno ih je 227 u mreži mentora, od zadanih pet mreža mentora, uspostavljeno ih je 27, od zadanih 15 certificiranih PPI-jeva, certificirano je njih 42, od zadanih 11 jedinica lokalne i regionalne samouprave iz kojih dolaze certificirani PPI-jevi, certifikatom je pokriveno 18 županija. Tijekom provedbe projekta održano je više od 50 radionica na kojima je sudjelovalo više od dvije tisuće sudionika u 50 gradova svih županija Republike Hrvatske.

Decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a

Kroz aktivnosti projekta provedena je i decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a s ciljem postizanja ravnomjerne prisutnosti u svim regijama Republike Hrvatske te ujednačavanja dostupnosti informacija svim poduzetnicima, bez obzira na lokaciju njihova poslovanja. Procesom decentralizacije Agencije ujedno su osnaženi kapaciteti lokalnih poduzetničkih potpornih institucija, budući da se uredi ispostava HAMAG-BICRO-a najčešće nalaze upravo u prostorima lokalnih institucija. Adrese svih ispostava HAMAG-BICRO-a možete pronaći ovdje. Od trenutka otvaranja ispostava HAMAG-BICRO-a, njihovi djelatnici su odradili preko šest tisuća pojedinačnih savjetovanja poduzetnika diljem Hrvatske, a usluge Agencije i raspoložive mogućnosti financiranja prezentirali su na više od 850 događanja u organizaciji ostalih srodnih institucija.

U okviru projekta BOND 2 uspostavljena je mreža mentora, jedinstvena nacionalna mreža u Hrvatskoj koja obuhvaća više od 200 mentora. U provedbu procesa mentoriranja uključeno je više od 500 poduzetnika te je odrađeno više od četiri tisuće sati mentoriranja. Kroz projekt su certificirane 42 poduzetničke potporne institucije iz gotovo svake županije Republike Hrvatske temeljem njihovih aktivnosti usmjerenih prema poduzetnicima. S ciljem što boljeg povezivanja članova Mreže BOND i dijeljenja znanja, u okviru projekta BOND 2 razvijena je i digitalna platforma namijenjena za komunikaciju i razmjenu znanja članova Mreže BOND.

Cilj projekta BOND je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,6 milijuna eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost HAMAG-BICRO-a.

27. travanj 2024 19:41