Ukratko
StoryEditor

Boris Varžak, vlasnik Varžak meda: Imperativ je nuditi proizvod koji nadmašuje očekivanja kupaca

23. Listopad 2023.
Boris Varžak želi projektom ‘MEDukacije‘ proširiti svijest o važnosti očuvanja pčela, njihova staništa i prirode

Poslovanje Varžak meda temelji se na načelima kvalitete bez kompromisa, provjerenosti i sljedivosti svake kapi meda koja se proizvede

U obitelji Varžak tradicija pčelarstva traje od 1978. kad ju je pokrenuo Antun Varžak u mjestu Vrbovu Posavskom u općini Orle, blizu Velike Gorice. Na tržištu je Varžak med gotovo trideset godina: ima ga u gotovo cijeloj regiji, izvozi u osam zemalja, prodaje med trgovačkim lancima, farmaciji, konditorskoj industriji i pekarstvu. Poslovna filozofija vlasnika Borisa Varžaka, Antunova sina, temelji se na načelima kvalitete bez kompromisa, provjerenosti i sljedivosti svake kapi meda koja se proizvede. Ističe da su ta načela temelj njihova poslovanja i ono što ih razlikuje od drugih tvrtki na tržištu.

Koji su poslovni izazovi bili pred vama do sada?

– Dosta je vremena prošlo od naših početaka, a put do mjesta gdje smo sada nije bio lak. Bilo je mnogo teškoća, velikih troškova i odricanja, posebno zbog pogrešaka koje smo činili. Nerijetko smo osjećali da nas institucije koje su trebale osigurati okvir kvalitetnog poslovanja ne shvaćaju, bilo kad je u pitanju naplata potraživanja, proširenje na strana tržišta bilo kontrola kvalitete pčelinjih proizvoda. Uz to, proizvodnja meda specifičan je posao koji ovisi o mnogim činiteljima na koje često nemamo utjecaja. Pčelarstvo je dugotrajan i naporan posao u kojem se rezultati ne vide odmah, nego zahtijeva strpljenje i upornost.

Kako ste se izborili za svoje mjesto na tržištu?

– Današnje tržište izrazito je zahtjevno. Mnogi kupci suočavaju se s financijskim izazovima i postaju sve pažljiviji pri kupnji. Zato je imperativ nuditi proizvod koji nadmašuje njihova očekivanja. Naša snaga i razlog dugoročnog opstanka stalna je kvaliteta koja nadmašuje očekivanja. Takvu dosljednost postigli smo zaokruženim procesom sljedivosti koji prati med od pčelinjaka do polica trgovine. Osim toga, neprestano se posvećujemo kontroli kvalitete, ulaganjima u osuvremenjivanje proizvodnje i razvijanju vlastitog, strogo postavljenog standarda kvalitete, u čemu kompromisi nisu opcija.

Koje su odlike vašeg meda? Kako potrošači mogu prepoznati kvalitetan med?

– Proizvodimo tri vlastita brenda: Klasik, koji je s nama od prvih dana, Dobru Vibru, craft-med koji nije ni grijan ni filtriran, te Mediterru, najbolje od hrvatskog meda. Naš med osvojio je velik broj nagrada, od kojih smo najponosniji na zlatne medalje s London Honey International Awardsa i Great Taste Awardsa. Svaki naš med poseban je na svoj način, ali zajednička im je vrhunska kvaliteta i provjerenost te sigurnost za konzumaciju. Zašto to naglašavamo? Zato što na svjetskom tržištu postoje proizvodi koji ‘glume‘ med, a s medom nemaju nikakve veze. Potrošačima se nudi velik broj navodnih metoda za provjeru meda kao što su okretanje meda ili testovi s mravima, ali prava je istina da je riječ o mitovima. Nažalost, krivotvoritelji su sve vještiji u stvaranju meda bez pčela, zato je laboratorijska analiza nužna kako bi se potvrdile autentičnost i kvaliteta.

Kako provjeravate kvalitetu i primjenjujete sljedivost u proizvodnji?

– Jednostavno, sve se vrti oko analize i ništa nije prepušteno slučaju. Svaki med koji ulazi u proizvodnju analiziramo u najmodernijem svjetskom laboratoriju za analizu meda u Bremenu u Njemačkoj. Med prolazi skup analiza, od fizičko-kemijskih, mikrobioloških i analiza patvorenosti do analiza teških metala, organoleptike i drugoga. Nakon što dobijemo rezultate, dodjeljujemo mu jedinstveni LOT broj, istaknut na svakoj staklenci. Podaci se spajaju programski s podacima pri proizvodnji te tako znamo apsolutno sve o krajnjem proizvodu. Ako med ne zadovoljava naš standard kvalitete, koji je mnogo stroži od pravilnika koji je na snazi, ne ide u proizvodnju. Usklađenost proizvodnje sa svim zakonskim normama i najvišu razinu sigurnosti te kvalitete prehrambenih proizvoda u proizvodnom procesu dokazujemo IFS-ovim certifikatom i oznakama ‘Kontrolirana kvaliteta‘ Zavoda ‘Dr. Andrija Štampar‘ te ‘Hrvatska kvaliteta‘ Hrvatske gospodarske komore.

Što obuhvaća projekt ‘MEDukacije‘?

– Nakon što smo mnogo godina posvetili proizvodnji pravog i prirodnog meda, pokrenuli smo projekt ‘MEDukacije‘ koji će proširiti svijest o važnosti očuvanja pčela, njihova staništa i prirode. Provodimo radionice za učenike osnovnih škola pa oni sade medonosni vrt za pčele, upoznaju se s tajnama meda i života u košnici te ujedno uče što je priroda i kako je očuvati za svoju generaciju i one koje dolaze.

Sadržaj nastao u suradnji s Varžak medom.

26. travanj 2024 14:47