Ukratko
StoryEditor

Coface analiza: Poljoprivredni proizvodi ostaju u središtu geopolitičkih igara

05. Srpanj 2023.

Dok su globalni gospodarski izgledi i dalje neizvjesni i usko povezani s trendovima inflacije i odlukama središnje banke o monetarnoj politici, zabrinutost tvrtke Coface se pojačava oko poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2023. Visoki troškovi proizvodnje, trgovinske napetosti i loši vremenski uvjeti nastavit će opterećivati globalnu poljoprivrednu proizvodnju u narednim mjesecima.

Iako su cijene hrane pale sredinom 2022., i dalje su prema povijesnim standardima visoke (Grafikon 1). Nekoliko zemalja, predvođena Indijom, najavilo je da će tijekom druge polovice godine zadržati ograničenja na izvoz hrane uvedena kao odgovor na visoke cijene prije gotovo godinu dana. Ove će mjere nastaviti ograničavati međunarodnu trgovinu u vrijeme kada su zalihe žitarica velike. Na primjer, Kina trenutno drži preko 50 posto svjetskih zaliha pšenice (Grafikon 2).

Opskrba žitom ključan je dio strategije prisile Vladimira Putina, formalizirana stvaranjem pomorskog koridora u Crnom moru, a trebala bi trajati koliko traje sukob. Sporazum, koji je vrlo krhak jer se produljuje svaka dva mjeseca, potvrđuje pritisak na globalne opskrbne lance žitarica u srednjem roku.

Konačno, sve veća učestalost klimatskih i meteoroloških promjena samo će povećati volatilnost cijena poljoprivrednih proizvoda. Na sjevernoj hemisferi trenutna rana razdoblja intenzivnih vrućina i značajan deficit vode utjecat će na prinose žitarica (pšenice, kukuruza) do kraja godine.

Nadalje, gotovo sigurno pojavljivanje (>90 posto) El Niño razdoblja u trećem tromjesečju 2023. dodatno će povećati postojeće napetosti. Sinonim za toplije, suše vrijeme od uobičajenog u Indo-Pacifiku će pogoršati temeljne učinke klimatskih promjena. Konkretno, proizvodnja nekoliko poljoprivrednih proizvoda (šećer, palmino ulje, žitarice) bit će pogođena od kraja 2023.

U tom kontekstu, cijene poljoprivrednih proizvoda već su porasle, kao što je to slučaj sa šećerom, pšenicom, kukuruzom i kakaovcem. Šećer je dobar pokazatelj budućih trendova, budući da kombinira sve trenutne rizike: podložan je izvoznim ograničenjima velikih proizvođača, dok Brent cijene sirove nafte podržavaju potražnju za šećerom za proizvodnju bioetanola. Osim toga, vremenske prognoze povećavaju neizvjesnost o razinama proizvodnje u 2023. za najveće svjetske proizvođače (Brazil, Indija i EU).

27. travanj 2024 07:35