Ukratko
StoryEditor

Dva posto manje zaposlenih u industriji nego lani

29. Rujan 2023.
Da izbjegnu menadžerski minimalac građevinari članove uprave zapošljavaju kao – zidarefoto Shutterstock

Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 posto, a u usporedbi s kolovozom lani za dva posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za  0,1 posto, dok je u rudarstvu i vađenju pao za  0,3 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji namještaja za 4,9 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda za 3,5 posto te u proizvodnji odjeće za 2,5  posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji pića i računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za po 1,9 posto, te u proizvodnji prehrambenih proizvoda te kože i srodnih proizvoda za po 0,7 posto.

Na godišnjoj razini, u kolovozu prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,7 posto, u prerađivačkoj industriji za dva posto, a u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 1,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18,5 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 12,5 posto te u proizvodnji namještaja za 10,2 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 13,2 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 7,6 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih osam mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,9 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do kolovoza 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. zadržala je istu razinu.

30. travanj 2024 15:53