Ukratko
StoryEditor

EU usvojio 13. paket sankcija protiv Rusije

23. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU-a u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki.

- Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Europska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere  protiv ruskog vojnog i obrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece - izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da ‘uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu i da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet.‘

U 13. paketu na popis sankcioniranih dodano je još 106 pojedinaca i 88 pravnih osoba odgovornih za  radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članovi pravosudnih tijela, lokalni poliitičari i ljudi odgovorni za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Bit će podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri tvrtke iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje neizravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske tvrtke uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

 EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata.

 Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU-a zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.

27. travanj 2024 08:55