Ukratko
StoryEditor

Europske burze porasle na početku nove godine

02. Siječanj 2024.
europske burze, europa, eu, europska unija, euro, burza, rast, gospodarstvofoto Shutterstock

Na europskim su burzama u utorak ujutro, prvog radnog dana u novoj godini, indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u naftnom sektoru.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je prošle godine skočio više od 12 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 7.750 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 posto, na 16.840 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 7.579 bodova.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, indeksi su nastavili pozitivni trend i u novoj godini.

Najviše su jutros, u prosjeku 1,3 posto, porasle cijene dionica u naftnom i plinskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte na početku godine.

A na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je lani porastao 5 posto.

Jutros su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 0,6 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,5 posto.

U Japanu se zbog praznika ne radi, no na tržištima se prate vijesti o posljedicama snažnog potresa koji je prvog dana nove godine pogodio zapadnu obalu te zemlje.

Na kineskim su burzama cijene dionica pale jer je novo izvješće, objavljeno protekloga vikenda, pokazalo da je PMI indeks proizvodnog sektora u prosincu pao treći mjesec zaredom, i to više nego što se očekivalo, na 49 bodova.

To pokazuje da se bez novih poticajnih mjera vlasti ne može očekivati ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na ostalim burzama u regiji vlada pozitivno raspoloženje, kao i na kraju prošle godine, jer se ove godine očekuje smanjenje kamata središnjih banaka u zapadnim zemljama.

Nakon što su dvije godine podizale kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, ove bi godine američka, europska, britanska i mnoge druge središnje banke trebale početi smanjivati kamate.

A to bi trebalo podržati rast gospodarstva, koji se posljednjih godina zbog povišene cijene zaduživanja usporio.

Zahvaljujući tome, već su krajem prošle godine cijene dionica na burzama u svijetu snažno porasle, a ulagači se, dakako, nadaju nastavku pozitivnog trenda.

27. travanj 2024 23:33