Ukratko
StoryEditor

Goran Car, član Uprave i glavni direktor Combisa: IT je žilav sektor, kao i naš tim

15. Prosinac 2023.
Goran Carfoto Ratko Mavar
Ustrajno se radi na uštimavanju poslovne tehnologije jer korisnici žele lakše raditi uz pomoć clouda, interneta stvari i pametnih rješenja, a sve više i uz produkte umjetne inteligencije, poput voice assistanta

Ni inflacija, uvođenje eura, a ni usporavanje IT industrije nisu omeli rast Combisova poslovanja. Prema riječima Gorana Cara, člana Uprave i glavnog direktora, to će se nastaviti jer su pred kompanijom novi izazovi na inozemnom tržištu.

Kakve je poslovne rezultate ostvario Combis u 2023. godini?

– Zadovoljni smo ovom godinom, inflaciji usprkos, prilagodbi euru usprkos, čak i trendovima u IT industriji usprkos. Mnogo smo radili i mnogo se toga moralo poklopiti i prilagoditi. Naši odlični ovogodišnji rezultati ne bi se dogodili bez jake motiviranosti i zato jako veliko hvala svim našim timovima. Bili smo posloženi oko cyber-sigurnosti, clouda, networkinga i onog što bismo mogli nazvati ostalim uslugama za digitalizaciju poslovanja kompanija. Jako smo ponosni na Combisov kumulativni rast u četiri godine veći od 50 posto, prema trenutačnim procjenama.

Što je bio najveći izazov u poslovanju i koliko je poslovne planove omela inflacija?      

– Inflacija je donijela više različitih prilagodbi u cilju održivosti i upravljanja rizikom. Ipak, IT je žilav sektor, kao i naš tim, koji je ustrajno radio na uštimavanju poslovne tehnologije jer naši korisnici žele lakše raditi uz pomoć clouda, interneta stvari i pametnih rješenja, a sve više i uz produkte umjetne inteligencije, poput voice assistanta. I naravno, uz kibernetičku sigurnost na najvišoj razini. Isto tako, naši glavni brendovi Cloud No.9 i 30SEC dali su nam novu pokretačku energiju i vjetar u leđa u 2023. godini.

Tijekom ove godine zaustavljen je rast ICT sektora. Je li se to odrazilo i na Combis?

– Generalno gledajući, trendovi usporavanja postoje, ali ne u zamjetnoj mjeri.

Koje biste projekte istaknuli?

– Radimo različite i kompleksne projekte, i to se neće mijenjati u budućnosti. Među recentnim projektima su upravljanje IT infrastrukturom za Medikol Grupu, kojim osiguravamo pouzdanost, dostupnost i sigurnost njihova sustava, kao i podršku. Za Arrivu smo radili modernizaciju IT okoline. U Croatia banci smo radili eksternalizaciju IT infrastrukture, što je pionirski pothvat na našem tržištu – nijedna od naših banaka nije to učinila u takvom obujmu. Tu je i kontaktni centar za Croatia osiguranje, povezivanje više lokacija tvrtke u jedinstvenu računalnu mrežu te njezin nadzor i upravljanje za Emmezetu.

Kakvi su poslovni planovi za 2024. godinu?

– Rekao bih ovako – razvili smo portfelj modernih digitalnih usluga za najzahtjevnije korisnike, što je domaće tržište prepoznalo, a sada nam je fokus na inozemnoj prepoznatljivosti i realizaciji atraktivnih projekata koje smo počeli dogovarati. Istodobno, fokusiranje na znanje i certifikaciju za nas nastavlja biti ključno jer poboljšava kvalitetu usluga, osigurava konkurentske prednosti, ali i povećava efikasnost te stvara povjerenje korisnika. Dakle, ostajemo usmjereni na kvalitetu usluge i jačanje znanja. Iz tog razloga konstantno potičemo zaposlenike na edukaciju i certifikaciju te gledamo da su nove povlastice koje uvodimo u kompaniju one koje im najbolje mogu pomoći u njihovu razvoju i balansiranju privatnog i poslovnog, poput godišnjeg odmora u trajanju od 35 dana za sve ili mogućnosti nabave atraktivne IT opreme za home office po zbilja pristupačnim cijenama. Također, osim u razvijanje svoga sigurnosnog i cloud-portfelja, usmjereni smo i na IT edukaciju šire javnosti.

Kako napreduju te edukativne tehnološke kampanje?

– Kao i lani, i kraj ove godine prolazi nam u znaku projekta ‘Combisovi humanitarci‘. Combisovci su prodavali slikovnice iz zbirke ‘Bajke u digitalnom svijetu‘, kojoj je cilj educirati djecu o opasnostima na internetu. Zbirka je nastala u suradnji Combisa i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a u toj humanitarnoj akciji bile su dostupne četiri različite slikovnice: ‘Tri praščića‘, ‘Ružni pačić‘, ‘Pinokio‘ i ‘Crvenkapica‘. Sav prihod od prodanih slikovnica namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. ‘Bajke u digitalnom svijetu‘ dio su velike edukativne kampanje o online sigurnosti i razvoju prepoznatljivosti Combisa kao kompanije najviše sigurnosne ekspertize. U sklopu te humanitarne inicijative bilo je i darivanje mališana poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag. Štićenicima od prvog do petog razreda osnovne škole osigurali smo dar za Božić upravo uz pomoć ‘Bajki u digitalnom svijetu‘. Za kraj, svima od srca želim sretne i u svakom pogledu sigurne blagdane.

Sadržaj nastao u suradnji s Combisom.

27. travanj 2024 21:18