Ukratko
StoryEditor

HAMAG-BICRO prezentirao inovativan pristup javnoj nabavi

27. Studeni 2018.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) radionicu namijenjenu naručiteljima odnosno državnim tijelima i tijelima javne vlasti te pravnim osobama koje su obveznici Zakona o javnoj nabavi. U okviru radionice prezentiran je koncept inovativnog pristupa javnoj nabavi kroz pretkomercijalnu javnu nabavu (PCP) i javnu nabavu inovativnih rješenja (PPI).

„HAMAG-BICRO kao agencija koja svojim djelovanjem potiče rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, dobro zna kako je upravo taj sektor poduzetništva predvodnik u segmentu inovacija. Isto tako, kroz našu suradnju s inovativnim korisnicima, dobro smo upućeni u izazove s kojima se svakodnevno susreću inovativne tvrtke i pojedinci. Imajući na umu važnost inovacija za gospodarstvo u cjelini, kroz PPI2Innovative projekt prepoznali smo dalekosežne i višestruke prednosti primjene javne nabave inovativnih rješenja. Usvajanjem takve prakse otvaraju se nove prilike za sve sudionike tog procesa“, rekao je u uvodu u radionice Mario Turalija, član uprave HAMAG-BICRO-a.

>>>Javna nabava je prilika za poduzetnike ‘teška’ tri bilijuna eura godišnje na razini EU

Cilj ove radionice za javne naručitelje bila je edukacija, ali i umrežavanje te promoviranje prednosti inovativnog pristupa javnoj nabavi kojim se dugoročno rješavaju potrebe obveznika javne nabave te se istovremeno potiče razvoj i implementacija inovativnih rješenja malih i srednjih poduzetnika.

Tihana Jelača iz HAMAG-BIVCRO-a predstavila je projekt PPI2Innovate, dok je koncept Pretkomericijalne nabave i javne nabave inovativnih rješenja prezentirala Magdalena Dovčer, voditeljica Službe za podršku korisnicima iz Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a.

Proceduru provedbe postupka javne nabave inovativnih rješenja prezentirao je Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, komparirajući korake postupka provedbe PCP-a i PPI-a, pritom koristeći tri tematska PPI2Innovate vodiča kako bi javnim naručiteljima približio i pojasnio svaki pojedini korak ova dva postupka. Tri tematska vodiča, PAMETNO zdravstvo, PAMETNA IKT i PAMETNA Energetika izradio je HAMAG-BICRO u okviru aktivnosti PPI2Innovate projekta, a moguće ih je preuzeti na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

>>>PPI2Innovate Days: HAMAG-BICRO potiče implementaciju inovativnih rješenja

Miroslav Jurić, ravnatelj Sektora za bespovratne potpore, istraživanje, razvoj i inovacija HAMAG-BICRO-a predstavio je mogućnosti financiranja istraživanja i razvoja kroz pretkomercijalnu javnu nabavu, dok je Ksenija Vizintin Celija, rukovoditeljica Služne za poslove nabave iz KBC Rijeka prezentirala primjere perspektivnog projekta javne nabave inovativnih rješenja u zdravstvu. Primjer iz sektora energetike dao je Boris Kuharić, voditelj projekta Prominenet MED iz Regionalne energetske agencije (REA) dok je primjer iz IKT sektora prezentirao okupljenima Alen Grabar, savjetnik ministra Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

19. travanj 2024 18:13