Ukratko
StoryEditor

Hanfa upozorava građane na neovlaštena društva koja se bave virtualnim valutama

04. Listopad 2023.
euro, valuta, nova, digitalni novac

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u srijedu građane da ne stupaju u poslovni odnos s društvima koja se bave virtualnim valutama, a nisu se prijavila toj regulatornoj agenciji.

Do sada je zahtjev za upis u Hanfin Registar pružatelja usluga virtualne imovine, u skladu s izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, podnijelo 17 društava, dok 84 društva nisu zadovoljila tu zakonsku obvezu, izvijestili su iz Hanfe, dodajući da se na internetskoj stranici agencije nalaze popisi svih društava, uključujući i ona koja nisu ispunila svoju obavezu.

Napominju da je rok za podnošenje prijava za sve one koji u sudskom registru imaju opisanu djelatnost pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta ili pružanja skrbničkih usluga novčanika istekao 4. rujna ove godine.

Za društva koja nisu podnijela zahtjev za upis u registar unutar zakonskog roka niti su dostavila dokaz o brisanju navedene djelatnosti, smatra se da spomenute djelatnosti obavljaju neovlašteno, istaknuli su iz Hanfe, upozorivši građane da ne koriste usluge takvih društava kako bi izbjegli moguće rizike poslovanja.

Hanfa je društva više puta tijekom ove godine obavijestila o njihovoj obavezi, a u skladu s ovlastima obavijestila nadležne trgovačke sudove te zatražila postupanje u skladu s njihovom nadležnosti, priopćili su iz Hanfe.

28. travanj 2024 19:24