Ukratko
StoryEditor

Helena Sablić Tomić: Novi studij osječke Akademije obrazovat će specijaliste PR-a i komunikologije

18. Rujan 2023.
Helena Sablić Tomić
Uz već prije pokrenut sveučilišni specijalistički studij Kreativne terapije, jedini takav u Hrvatskoj, ovo je već drugi specifičan studij osječke Akademije. Slogan studija ‘PRomijeni perspektivu – otkrij moć komunikacije!‘ sugerira važnost komunikacije, danas možda i više nego ikada u povijesti

U akademskoj godini 2023./2024. upisat će se prva generacija studenata na novi sveučilišni specijalistički studij Odnosi s javnošću i komunikologija koji pokreće Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. O tome važnom novitetu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku razgovarali smo s prof. dr. sc. Helenom Sablić Tomić, dekanicom Akademije.

Zašto ste odlučili pokrenuti novi sveučilišni specijalistički studij?

– Uloga odnosa s javnošću u svim je organizacijama danas iznimno važna. Novi studij pokrećemo jer je novoj generaciji menadžera i suradnika u odnosima s javnošću prijeko potrebna sve viša razina komunikacijskih, menadžerskih i strateških znanja kako bi mogli uspješno provoditi planirane projekte. Komunikacijsko se okružje mijenja, postoje novi elementi koji utječu na složenost odluka. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pokriva područja glazbene umjetnosti: uz glazbenu pedagogiju i pjevanje tu su instrumentalni studiji kao što su klavir, žičani instrumenti, gitarska pedagogija, tamburaško umijeće i kompozicija te dramske, primijenjene i vizualne umjetnosti, kao i medijska kultura i kulturni menadžment, čime se razvijaju i vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i znanstvenoistraživački rad. Uz već prije pokrenut sveučilišni specijalistički studij Kreativne terapije, jedini takav u Hrvatskoj, ovo je već drugi specifičan specijalistički studij naše Akademije.

Što sve studenti mogu očekivati od novog studija?

– Poseban naglasak stavljen je na nove izazove koje nosi digitalna revolucija. U tom smislu studij obuhvaća menadžment sadržaja u odnosima s javnošću, oglašavanju, novinarstvu te produkciji i konzumaciji sadržaja na društvenim mrežama, mrežnim i tradicionalnim medijima. Studijski program razvijali smo u skladu s potrebama tržišta rada kako bismo sadašnjim i budućim menadžerima u odnosima s javnošću ponudili suvremena znanja koja će im dati dodatne kompetencije za obavljanje poslova u sferi komunikacija.

Koji su uvjeti za upis?

– Studij mogu upisati pristupnici koji su završili društvene i humanističke znanosti, ali i druge jer će se individualiziranim pristupom studentima sadržaj prilagoditi njihovim profesionalnim interesima. Upisnu kvotu definirat će natječaj za upis, koji će biti objavljen potkraj rujna.

Kako će se izvoditi nastava i tko će biti predavači?

– Tijekom ukupno tri semestra uz šest obveznih kolegija studentima će biti ponuđena paleta izbornih kolegija koji će im omogućiti profiliranje prema vlastitim afinitetima. Bude li potrebno, pristupnici će dio nastave moći pohađati online. Osim nastave u kojoj će se obrađivati teorijski i praktični aspekti pojedinih predmeta, u sklopu vježbi predviđeno je da se slučajevi obrađuju uz pomoć stručnjaka iz prakse, a u sklopu seminarske nastave da se teorijski koncepti obrađuju njihovom primjenom u praksi. Na kraju studija izrađuje se samostalan specijalistički rad. Predavači su stručnjaci s iskustvom iz realnog sektora i nastavnim iskustvom na postojećim studijima Akademije te nekoliko vanjskih predavača.

Što polaznici studija mogu očekivati nakon što ga završe? Koja će znanja i vještine steći kako bi bili konkurentni na tržištu rada?

– Slogan je studija ‘PRomijeni perspektivu – otkrij moć komunikacije!‘, što sugerira važnost komunikacije, danas možda i više nego ikada u povijesti. Komunikacija je nevjerojatno moćan alat, a završeni studenti moći će se utemeljeno baviti organizacijskim komuniciranjem i odnosima s javnošću, posebno upravljanjem komunikacijskim procesima i strategijama. Ova diploma znatno unaprjeđuje profesionalni smjer, a ne treba zanemariti ni to da je, kad su u pitanju javne i državne službe, dodatna prednost povećanje bruto plaće za pet posto, koje se ostvaruje odmah nakon završetka studija, obranom specijalističkoga rada.

Dodatne informacije o studiju mogu se pronaći na poveznici te na društvenim mrežama Akademije i studija.

image
foto
25. travanj 2024 01:26