Ukratko
StoryEditor

Holding tvrtka RENAISSANCE CAPITAL ima velike planove u Hrvatskoj

22. Travanj 2024.
Suzana Audić Vuletić

RENAISSANCE CAPITAL je hrvatska holding tvrtka s raznolikim portfeljem usmjerenim na prilike za strateška partnerstva i sinergijski rast kroz kombiniranje razvoja bioenergije, poljoprivredno - prehrambenog poslovanja i razvoja nekretnina. Kao složeni projekt koji uključuje različita poslovna područja, tvrtke su osnovane za pokrivanje specifičnih projekata u tim područjima.

Posvećenost holdinga održivosti okoliša i smanjenju ugljičnog dioksida očituje se kroz korištenje obnovljivih izvora energije koji smanjuju ovisnost o fosilnim gorivima. Stoga RENAISSANCE BIOENERGY, kao tvrtka članica grupe, bavi se osmišljavanjem, planiranjem i realizacijom projekata proizvodnje čiste energije, kao što su fotonaponske elektrane, bioplinska postrojenja i CHP, te je posvećena iskorištavanju snage prirode za poticanje održivije budućnosti. Tvrtka razvija i projekt ‘Izgradnja solarne elektrane snage 9,9 MW‘ u Donjim Kukuruzarima na području Sisačko-moslavačke županije.

Nositelji poslovanja holdinga u razvoju nekretnina su tvrtke RENAISSANCE BUSINESS CENTER i RENAISSANCE REAL ESTATE, s nekoliko tekućih projekata u stambenim i poslovnim područjima, diljem Hrvatske.

Glavni projekt holdinga je tvrtka za proizvodnju peradi, Petrinja Chicken Company, s planiranim proizvodnim kapacitetom od 150 tisuća tona godišnje, s peradarskom farmom zatvorenog ciklusa (tj. proizvodnja hrane, inkubacija i valjenje, uzgoj i prerada) s glavnom lokacijom u Sisku dok se kompletna proizvodnja rasprostire na području cijele Sisačko-moslavačke županije.

Buduća tvornica za proizvodnju pilećeg mesa će se temeljiti na najnovijim ESG standardima koji se odnose na dobrobit životinja, održive poljoprivredne prakse, obnovljive izvore energije, otpad i standarde gospodarenja vodama, koje su izradili vodeći svjetski stručnjaci iz industrije. Projekt također uključuje postavljanje solarnih panela na krovove objekata - krovište farme brojlera, kompleksa za preradu peradi i natkrivene staje u prostoru fermentacije. Planirana instalacija solarnih panela uključuje ukupni kapacitet od 9,9 MW uz učinkovitost od 7,5 MW.

Direktorica tvrtke RENAISSANCE CAPITAL Suzana Audić Vuletić istaknula je važnost investicija tvrtke: – Ulaganja u različite sektore ključna su za održiv rast i razvoj naše tvrtke i zajednice u kojoj djelujemo. Ponosni smo na naša društva i njihov doprinos različitim aspektima gospodarstva. Trenutno najveći projekt je izgradnja tvornice pilećeg mesa na području Sisačko-moslavačke županije tvrtke Petrinja Chicken Company. –

Iza ovog ambicioznog projekta vrijednog 572 milijuna eura, stoji poduzetnik Andrii Matiukha. Prema dostupnim informacijama izgradnja projekta bi trebala započeti potkraj ove godine ili početkom 2025. godine, ovisno o završetku administrativnih procesa i dobivanju potrebnih dozvola. Trenutno se aktivno radi na pripremi potrebne dokumentacije koja prethodi izdavanju građevinskih dozvola. Unatoč tome, dobra vijest je da je već izdana prva građevinska dozvola za rekonstrukciju cesta u sklopu projekta, što jasno ukazuje na napredak i predanost tvrtke u ostvarivanju ovog projekta.

Investicija će se financirati vlastitim financijskim sredstvima tvrtke te sredstvima strateških partnera. Važno je istaknuti da se ova investicija realizira bez državnih potpora ili zajmova kod državnih banaka, pokazujući tako snažno povjerenje u potencijal i održivost projekta.

Projekt će imati značajan utjecaj na lokalnu i regionalnu ekonomiju, pridonoseći stvaranju novih 3500 radnih mjesta, i poticanju gospodarskog rasta na području Sisačko-moslavačke županije a i cijele Hrvatske. Očekuje se da će ova investicija pozitivno utjecati na cjelokupnu poljoprivrednu industriju, pružajući potrebnu potporu domaćim proizvođačima i poboljšavajući tržišnu poziciju u sektoru peradarstva.

Unatoč tome što će većina proizvodnje biti usmjerena prema globalnim tržištima poput Europe, Amerike, Bliskog Istoka i Kine, 10 posto proizvodnje bit će plasirano na domaće hrvatsko tržište. Ovaj strateški važan projekt ne samo da će značajno povećati izvoznu sposobnost Hrvatske, već će također pridonijeti ekonomskom oporavku Sisačko-moslavačke županije, koja se i dalje bori s posljedicama nedavnog razornog potresa.

02. svibanj 2024 03:07