Ukratko
StoryEditor

Hrvatske tvrtke predvodnici promjena: Održivo poslovanje nema alternativu

14. Rujan 2023.

Osnovna djelatnost Regeneracije non-wovens je recikliranje tekstilnog otpada, a tvrtka godišnje zbrine i reciklira 6 tisuća tona. Cilj im je i želja kvalitetnija suradnja sa znanstvenom zajednicom kroz pronalazak novih mogućnosti primjene proizvoda dobivenih iz recikliranog tekstilnog otpada. „Smatramo da je to dobar put da se kroz konstruktivan dijalog i pronalazak rješenja oblikuju korporativne strategije u cilju ostvarivanja održivog razvoja te poboljšavanja samih poslovnih procesa,“ poručuje Anđelko Švaljek, direktor Rgnc grupe, koja je vlasnik Regeneracije non-wovensa, koji će održivo poslovanje svoje tvrtke predstaviti na konferenciji Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo 19. rujna u zagrebačkoj Laubi – u bloku predavanja posvećenom suradnji i održivosti.

Cilj konferencije je educirati i inspirirati sudionike o ključnim inicijativama, potencijalima i načinima kako postići ciljeve održivosti, u ovogodišnjem četvrtom izdanju kroz četiri glavna tematska bloka konferencije: Net Positive putsuradnja i održivosttehnologije i dizajn za održivost te vodstvo u održivosti.

Kada govorimo o netpositive putu, govori se o učinku obnove, koji tvrtke trebaju imati s obzirom na njihov utjecaj na društvo i okoliš. Samo izbjegavanje negativnih učinaka više nije dovoljno. Istinski održiva budućnost samo je moguća ako naše radnje u startu obnavljaju i „liječe“, a ne samo da ne štete. Jedan od najvećih izazova na tom putu tvrtkama svakako je pristup kapitalu, čemu će također biti posvećen jedan dio konferencije.

- Uspješna tranzicija u održivu ekonomiju podrazumijeva uključivanje brojnih dionika, pri čemu banke imaju važnu ulogu. Prepoznali smo taj izazov kao priliku da svojim redovnim poslovnim aktivnostima i u suradnji s klijentima doprinesemo još većoj integraciji elementa održivosti u daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva, s krajnjim ciljem poticanja prosperiteta našeg društva u cjelini - rekao je predsjednik Uprave Erste Banke Christoph Schoefboeck, jedan od sudionika panela o financiranju održivosti.

Uz kapital, o tome kakav je lider ovisi hoće li tvrtka pasti na ispitu održivosti. O raznolikosti i kompetencijama za održivi menadžment na konferenciji će govoriti Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, Siemensa Slovenija i Siemensa Srbija, regionalnih kompanija Siemensa AG.

- Nastojmo pronaći nove načine suradnje u svijetu koji se kontinuirano mijenja. Suradnje u ekosustavu, a ne u egosustavu. Sve to činimo jer želimo pokrenuti promjene koje su svijetu doista potrebne - smatra Lončar, inače s dugogodišnjim iskustvom članice rukovodećih timova u međunarodnim kompanijama u različitim poslovnim područjima – od mobilnih komunikacija, prodaje, energetike, industrije do automatizacije i digitalizacije s fokusom na strateški razvoj, prodaju, marketing te upravljanje promjenama u organizacijama.

U sklopu konferencije HGK će dodijeliti i nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima hrvatskog ESG ratinga, novog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvio HGK.

Konferenciju su do sada podržali Europska investicijska banka, Ministarstvo financija i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, INA, Miret, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te AD Plastik, Enna Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jadran Galenski Laboratorij kao brončani partneri. Prijatelji konferencije su Agrolaguna, Cemex, Croatia Airlines, Ericsson Nikola Tesla, E.ON Hrvatska, HAMAG BICRO, Hauska & Partner, Lumen Spei, Span i Zagrebački Holding.

Vidimo se 19. rujna u zagrebačkoj Laubi! Više informacija o programu i prijavama dostupno je OVDJE.

24. travanj 2024 11:28