Ukratko
StoryEditor

HUB upozorio na lažne SMS-ove kojima je cilj krađa osobnih i financijskih podataka

26. Siječanj 2024.

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak da je ovih dana aktivna kampanja krađe identiteta SMS-om, odnosno lažno predstavljanje u ime Hrvatske pošte, u cilju krađe osobnih i financijskih podataka klijenata banaka radi ostvarivanja financijske koristi.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim korištenjem vizualnog identiteta Hrvatske pošte, napominju iz HUB-a.

U navedenim lažnim porukama najčešće se navodi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija te se u takvim porukama nudi i poveznica koja vodi na zlonamjerne prijevarne servise koji vrlo često izgledaju uvjerljivo te se na takvim stranicama od potencijalnih žrtava prijevare traži upisivanje osjetljivih podataka.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica - CVC/CVV broja, kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist, upozoravaju iz HUB-a.

Dostavne službe putem SMS poruka od korisnika nikad ne traže broj bankovne kartice

HUB je građanima dao i više savjeta, pa tako i da ne klikaju na poveznice, privitke ili slike koje su primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatelja. Također, neka ne odgovaraju na SMS poruke koje zahtijevaju PIN ili lozinku za digitalnog bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Za prepoznavanje lažnih SMS poruka važno je i pažljivo provjeriti točnost pravopisa i gramatike te usporediti adresu pošiljatelja s prethodnim stvarnim porukama pošiljatelja, a u slučaju sumnje na prijevaru odmah o tome obavijestiti svoju banku i policiju.

Između ostalog, iz HUB-a ističu da su PIN, token, lozinka, kontrolni broj kartice te ostali identifikacijski i autentifikacijski kodovi tajni podaci i trebaju biti poznati samo vlasniku te ih se smije koristiti samo na provjerenim i sigurnim mjestima.

Ujedno, napominju iz HUB-a, dostavne službe putem SMS poruka od korisnika nikad ne traže broj bankovne kartice.

28. travanj 2024 02:23