Ukratko
StoryEditor

Iljadica: Sika očekuje još jednu rekordnu godinu

28. Studeni 2016.

Davne 1910. Casper Winkler postavio je temelje današnje Sika grupe, prisutne u 97 zemalja diljem svijeta. S vremenom, Sika je postala sinonim za vrhunske proizvode građevinske kemije te obuhvaća čak 7 glavnih segmenata: dodaci za proizvodnju betona, hidroizolacija, lijepljenje i brtvljenje, sanacija betona, sustavi za krovove, sustavi za podove i industrija. Sika Croatia od samih se početaka afirmirala kao lider na našem tržištu, ostvarujući odlične rezultate iz godine u godinu o čemu smo porazgovarali s generalnim menadžerom tvrtke za Hrvatsku, Zoranom Iljadicom.

Tijekom nedavne krize, obujam i vrijednost građevinskih radova u Hrvatskoj su se prepolovili, izgubljeno je 53.000 radnih mjesta, a udio građevinarstva u BDP-u smanjio se za 3,5%. Na koji su način ovi pokazatelji djelovali na poslovanje Sika-e?

Zbog novonastale situacije i događanja na tržištu, našli smo se pred velikim izazovom – zadržati i ojačati postojeću poziciju te nastaviti ostvarivati što uspješnije rezultate. Ovaj izazov prati nas i danas, iako je nakon sedam kriznih godina opadanja volumena, građevinski sektor tijekom ove godine ipak pokazao određeni rast i naznake blagog oporavka. Vjerujemo da će s vremenom stanje biti sve bolje.

Kako bi zadržali prodaju na željenoj razini, bilo je nužno povećati tržišni udio koji je već iznosio više od 20% u najvećem dijelu Sika programa. Profitabilnost nam je još uvijek iznadprosječna, a kroz efikasno poslovanje ostvaren je i rast neto operativne zarade (EBIT). Uspješnim upravljanjem radnim kapitalom ostvaren je i značajan rast slobodnog novčanog toka. Unatoč kontinuiranom padu tržišta, prodaja nam raste 5 do 10% na godišnjoj razini.

Kakva je trenutna situacija na građevinskom tržištu? Koliko se Hrvatska razlikuje od drugih zemalja EU?

Dio velikih građevinskih firmi je u stečaju, odnosno u predstečaju, a vrijeme će pokazati koje će od njih preživjeti. Čini se kako veći dio građevinara koji su nastali u bivšem sustavu nije prošao potreban proces restrukturiranja pa se još uvijek muče s neefikasnošću i neuspješnim upravljanjem. Posla je još uvijek premalo za sve pa se projekti pokušavaju dobiti izuzetno niskim cijenama. Na taj način se ne može zadržati kvalificirane i iskusne tesare, armirače, izolatere..., pa postaje upitna i kvaliteta izvršenih radova. Jasno je da se pri tom često pokušava uštedjeti i na ugrađenim materijalima, mijenjaju se u hodu projektirana rješenja, odabiru jeftiniji i neadekvatni proizvodi, ugrađuje manja količina od one u troškovniku, što dovodi do situacije da neoprezan investitor ne dobije ono što je platio.

Ulaskom u EU, Hrvatska je prihvatila europske standarde, granice su se u potpunosti otvorile, i mislim kako nema bitne razlike ni u proizvodima i rješenjima koja se nude na tržištu, niti u karakteristikama i vrijednostima istih.

Bliži se kraj godine, zbrajaju se rezultati. Kako ste zadovoljni rezultatima u 2016. i koliko se razlikuju od onih u 2015.? Jeste li uspjeli ostvariti sve planove i ciljeve?

2016. je bila izuzetno uspješna godina u kojoj nastojimo ostvariti vrlo ambiciozne ciljeve. Unatoč zahtjevnim uvjetima na tržištu, rasli su udjeli u svim našim područjima poslovanja, a na nivou poduzeća očekujemo ukupan rast prodaje od 9%. Poboljšana efikasnost poslovanja cilj je na kojem kontinuirano radimo, a i ove smo je godine uspjeli podići na novu razinu.

Znamo kako Sika kontinuirano sudjeluje na čitavom nizu zanimljivih i vrijednih projekata. Možete li izdvojiti nekoliko projekata iz 2016. na koje ste iznimno ponosni? Tako je, svake godine dio smo zanimljivih i velikih projekata, a u 2016. ističu se hidroizolacije i podovi na novoj zračnoj luci u Zagrebu, zgrada Policijske uprave u Slavonskom Brodu čija fasada uključuje Sika Panel sustav, izradili smo novi pod u Pliva-inoj zgradi za kontrolu kvalitete, sanirali smo krov bolnice u Karlovcu…

Sretni smo što smo bili dio priče Family hotela Amarin iz Rovinja u koji su ugrađeni Sika sustavi za hidroizolaciju krovova, ali i niveliranje i lijepljenje podnih obloga, a trenutno sudjelujemo i na dva velika projekta kojima se izuzetno ponosimo, Sveučilišni kampus u Varaždinu i Sveučilišna knjižnica Osijek.

Na međunarodnoj razini, u protekle dvije godine Sika je postala meta neprijateljskog preuzimanja. Možete li detaljnije objasniti situaciju potencijalnog kupoprodajnog ugovora obitelji Burkard i Compagnie de Saint Goban i koje bi bile posljedice istog za Sika-u?

Obitelj Burkard (SW holding) odlučila je prodati svoj vlasnički udio u Sika-i, a time i većinski dio upravljačkih prava, kompaniji Saint Goban. Kako bi zaštitio Sika-u od preuzimanja, Nadzorni odbor je u skladu sa statutom Sika-e, ograničio pravo glasa obitelji Burkard na samo 5%. Obitelj Burkard je pokrenula sudski postupak, zahtijevajući opoziv odluka NO-a i skupštine. Dvogodišnji sudski spor dobio je epilog ovih dana odlukom kantonalnog suda u Zugu, Švicarska, o odbijanju svih zahtjeva obitelji Burkard.

sika_cro1

Kakve bi bile posljedice preuzimanja Sika-e od strane Saint Goban-a, možemo samo pretpostavljati. Procjene Uprave su da bi Sika izgubila svoju neovisnost te da bi Saint Gobain vjerojatno značajno promijenio trenutnu strategiju Sika-e koja već više godina daje vrlo uspješne rezultate. Saint Gobain je po tom ugovoru pristao obitelji Burkard platiti premiju od ca. 70% na tadašnju cijenu dionica na burzi. U ugovoru je navedeno kako se buduće akvizicije i isplata dividende ograničavaju te da je CEO dužan što prije osigurati integraciju Sika-e u novu grupu. Neki pravni stručnjaci tvrde da bi Saint Gobain mogao izlistati dionice s burze i na taj način doći do ostatka od 84% dionica po znatno nižoj cijeni, na štetu svih malih dioničara. Sve je to postalo jasno uvidom u ugovor o prodaji, koji je sud nedavno javno objavio.

Kantonalni sud u Zugu presudio je 27.10.2016. u korist Sika-e i odbacio sve zahtjeve SW Holdinga protiv Sika AG. Što to točno znači?

Obitelj ima u vlasništvu nešto više od 16% dionica, a osnivačkim aktom Sika-e ima zagarantirano pravo glasa od skoro 54%. Osnivački akt Sika-e ne dozvoljava prodaju više od 5% dionica bez odobrenja Nadzornog odbora. Odluka suda potvrđuje kako je Nadzorni odbor ispravno odlučio ograničivši pravo glasa obitelji Burkard radi zaštite interesa tvrtke, svih njenih zaposlenika i javnih dioničara. Važno je istaknuti da su presudom odbačeni svi zahtjevi obitelji, odnosno SW Holdinga, protiv Sika-e, čime je i sud potvrdio da bi tom transakcijom Sika prestala biti nezavisna kompanija, iako su i obitelj Burkard i Saint Gobain tvrdili drugačije.

Prva reakcija obitelji Burkard bila je da će se žaliti na presudu, ali vjerujemo kako ćete se nastaviti boriti. Dođe li do nastavka spora, što očekujete i predviđate?

Iako se nadamo sporazumu s obitelji i radimo na rješenju koje bi zadovoljilo obje strane, njihova reakcija na odluku suda ukazuje upravo na nastavak pravne borbe. Međutim, u potpunosti vjerujemo kako nam ova presuda daje odličnu podlogu za nastavak uspješnog i nezavisnog puta Sika-e. Nezavisni članovi Nadzornog odbora i svi članovi Managementa Grupe nastaviti će kao i dosad djelovati u najboljem interesu Sika-e.

Za kraj, koji su planovi za 2017. godinu?

Na globalnoj razini očekujemo još jednu rekordnu godinu te nove inicijative daljnjih ulaganja i rasta. U Hrvatskoj ćemo nastojati zadržati uspješne uzlazne trendove u prodaji, očuvati i proširiti udjele i pozicije na tržištu te i dalje biti dio zanimljivih građevinskih projekata. Trudit ćemo se kao i do sada aktivno podržavati razne kulturne, obrazovne i sportske aktivnosti na lokalnoj i državnoj razini. Također, uređujemo i novi Show Room u sklopu naše zgrade u Lučkom, gdje ćemo na najbolji mogući način svim našim partnerima moći predstavljati razne inovacije, postojeće i nove Sika proizvode i sustave.

25. travanj 2024 13:51