Ukratko
StoryEditor

Imaš IoT ideju za spas hrvatskih šuma? Prijavi se na HT Challenge

12. Studeni 2018.

Hrvatski Telekom poziva sve zainteresirane na inovativni izazov razvoja rješenja temeljenog na tehnologiji interneta stvari, a čiji je cilj očuvanje hrvatskih šuma. Na natjecanje Let‘s CHALLENGE – NB - IoT saves Croatian Trees mogu se prijaviti internacionalni virtualni timovi koji će raditi na NB-IoT rješenju za ranu detekciju i prevenciju požara.

>>>U dalmatinske šume stiže protupožarni videonadzor vrijedan 20 milijuna kuna

Ideja HT Challengea detektirati je šumske požare koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka i koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom i na taj način pravodobno alarmirali sustav.  Sudjelovati mogu pojedinci i timovi do tri člana s različitih strana svijeta, a finaliste očekuju mentori i osigurani resursi za pilotiranje razrađenih ideja. Svi finalisti dobit će i vrijedne nagrade. Natječaj je otvoren do 31. prosinca, proglašenje pobjednika bit će 14. siječnja, a 18. siječnja na final pitchu će biti i predstavnici Hrvatskog Telekoma te Deutsche Telekom Grupe.

Prijava

Prijava mora sadržavati tri dijela – tehničko rješenje, poslovni plan i prezentaciju. Tehničko rješenje bi trebalo omogućiti ranu detekciju šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom. Moguće je i kombiniranje s ostalim senzorima, primjerice kamerama. Aplikacija treba prikazivati prikupljene parametre i evaluirati podatke u realnom vremenu, kao i njihovu korelaciju, a potrebno je razviti stupnjevito alarmiranje te definirati preporučene akcije.

Osim tehničkih detalja, potrebno je razraditi i poslovni plan temeljen na istraživanju tržišta. Posljednji dio je prezentacija koja treba sadržavati dokument s dizajnom rješenja i 10-minutne pitch prezentacije koja može biti i u video formatu.

>>>Za razvoj šumskih područja i modernizaciju opreme osigurano 58 milijuna kuna

U izazovu će se prvi put u Hrvatskoj, zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, koristiti platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje sa zajednicom od 5 milijuna inovatora okupljenih na svojoj platformi. Agorize im pomaže u pronalaženju studenata, developerastart-upova i zaposlenika. Platforma zato koristi algoritam za pronalaženje partnera omogućujući brzo i jednostavno okupljanje multidisciplinarnih internacionalnih timova.

Hrvatski Telekom ovom inicijativom želi pomoći u sprječavanju požara koji iz godine u godinu ljeti predstavljaju velike probleme. Šume prekrivaju 30 % Zemljine površine no taj se postotak smanjuje, a požari su jedan od glavnih razloga. Trenutno se požari detektiraju vizualno putem raznih kamera, a u HT-u vjeruju kako trenutno dostupna tehnologija omogućuje „pametniji“ pristup u sustavu alarmiranja stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave i pomognu u rješavanju ovog problema.

26. travanj 2024 17:12