Ukratko
StoryEditor

Indijska tehnološka industrija do 2030. mogla bi vrijediti 500 milijardi dolara

23. Ožujak 2023.
Indija je već treću godinu zaredom najbrže rastuće veliko gospodarstvo
Indija, zemlja koja je od desetoga najvećega gospodarstva prije deset godina prerasla u peto najveće gospodarstvo danas, trenutačno predsjedava prestižnom skupinom G20, a, unatoč brojnim makroekonomskim i geopolitičkim izazovima posljednjih godina, indijski tehnološki sektor i dalje snažno raste

Prema nedavno objavljenom izvješću NASSCOM-a, indijska tehnološka industrija trebala bi nastaviti svoj dvoznamenkasti rast i u financijskoj 2023. godini. Izvješće procjenjuje da će nadmašiti 245 milijardi američkih dolara vrijednosti, što je rast od 19 milijardi američkih dolara u odnosu na prošlu godinu.

Najbrže rastuće grane

Očekuje se da će rast obuhvatiti brojne podsektore, uključujući IT usluge, BPM, softverske proizvode, ER&D i ostalo, čime bi se trebalo stvoriti 290.000 novih radnih mjesta. Važno je napomenuti i da digitalne tehnologije bilježe sve veći udio u ukupnim prihodima od tehnoloških usluga.

S 26 – 28 posto u financijskoj 2020. godini, udio digitalne tehnologije skočio je na 32 – 34 posto u financijskoj 2023., a analitika, usluge u oblaku i kibernetička sigurnost su najbrže rastuće grane.

Fokus na inovacijama

Zanimljivo je da je od 2010. godine 60 posto od ukupno 266.000 prijavljenih tehnoloških patenata u Indiji bilo u domeni tehnologija u nastajanju, a samo prošle godine takvi su patenti činili čak 73 posto svih tehnoloških patenata, što jasno naglašava predanost zemlje inovacijama i tehnološkom vodstvu. Indijski tehnološki startupovi također bilježe snažan rast, a samo u 2022. nastalo je više od 13.000 novih startupova, dok su 23 dostigla status jednoroga.

Indijska predanost naprednim tehnologijama i inovacijama trebala bi omogućiti snažan rast u idućem razdoblju. Potaknuta politikama usmjerenim prema budućnosti, snažnim upravljanjem, digitalnim povjerenjem i talentom, tehnološka industrija u Indiji na dobrom je putu ubrzanja rasta na čak 500 milijardi dolara vrijednosti do 2030. godine, predviđa se u izvješću.

image

Indija i SAD nedavno su pokrenule Inicijativu o kritičnoj i tehnologiji u nastajanju (iCET) na inauguracijskom sastanku u Washingtonu.

Cilj joj je jačanje tehnološkog partnerstva i suradnje između dviju zemalja, a usredotočena je na izgradnju tehnoloških lanaca vrijednosti, zajednički razvoj i koprodukciju proizvoda, te rješavanje regulatornih ograničenja, kontrole izvoza i prepreka mobilnosti.

Među ostalim, pokriva različite važne sektore, uključujući kvantne tehnologije, proizvodnju poluvodiča, obrambenu proizvodnju, svemirske tehnologije i telekomunikacije

image

Indija i Europska unija (EU) početkom veljače uspostavile su novo Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC) koje će se usredotočiti na suradnju na kritičnim tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, kvantno računarstvo, poluvodiči i kibernetička sigurnost.

TTC će također raditi na rješavanju izazova povezanih s trgovinom, pouzdanom tehnologijom i sigurnošću, i to s tri radne skupine koje se fokusiraju na strateške tehnologije, digitalno upravljanje i povezanost, zelene i čiste energetske tehnologije te trgovinu, ulaganja i otporne lance vrijednosti.

03. svibanj 2024 03:42