Ukratko
StoryEditor

Inflacija u Britaniji usporila na 6,8 posto, i dalje među najvišima u zapadnoj Europi

16. Kolovoz 2023.
Pound coins money (GBP), currency of United Kingdom, over the Union Jackfoto Shutterstock

Inflacija u Britaniji usporila je u srpnju na 6,8 posto godišnje, što je u skladu s očekivanima te najniža godišnja stopa inflacije u toj zemlji od veljače 2022. godine, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

Usporedbe radi, u lipnju godišnja stopa inflacije iznosila je 7,9 posto. Inflacija se tako nastavila usporavati u toj zemlji, nakon što je u listopadu lani dosegnula 11,1 posto, najvišu razinu zadnjih 41 godinu, podaci su Ureda za nacionalnu statistiku (ONSA).

ONS je priopćio i da je smanjenje cijena plina i struje najveći pokretač usporavanja inflacije, a i inflacija cijena hrane također je ublažena.

Međutim, Britanija bilježi i dalje jednu od najviših stopa rasta cijena u zapadnoj Europi, samo Island i Austrija imaju višu inflaciju.

Ujedno, to je još uvijek daleko iznad stope koju cilja središnja banka, od 2 posto.

- Budući da su rast plaća i inflacija u sektoru usluga snažniji nego što je središnja banka očekivala, čini se da će Bank of England imati još posla - rekla je Ruth Gregory iz konzultantske kuće Capital Economics.

BoE pozorno prati temeljnu inflaciju, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, i cijene potrošačkih usluga.  Temeljna inflacija ostala je u srpnju na 6,9 posto, nepromijenjena u odnosu na stopu iz lipnja, i iznad je očekivanja ekonomista u Reutersovoj anketi od 6,8 posto.

24. travanj 2024 18:45