Ukratko
StoryEditor

IoT konferencija: Kako povećati energetsku učinkovitost objekata

13. Svibanj 2019.

U kongresnom centru Aristos u Buzinu, 16. svibnja održava se IOT konferencija TouchPoint, na kojoj će poslovna i tehnološka scena imati će priliku upoznati Sigfox tehnologiju i brojne interesantne studije slučaja iz čitavog svijeta, primjerice iz Finske i Estonije.

Connected Finland Sigfox je operater za ove dvije skandinavske zemlje i vodeća je finska IOT tvrtka koja svojim klijentima osigurava sveobuhvatna rješenja - od spajanja, IOT senzora raznih namjena do softverske platforme koja prikupljene podatke pretvara u iskoristivo znanje. Osobite uspjehe postižu na području upravljanja energetskom učinkovitošću poslovnih i stambenih objekata, implementacijom vlastitih IOT senzora.

S obzirom na to da se radi o području izuzetno hladne klime, IOT senzori našli su svoje mjesto u zgradarstvu i toplinarstvu (daljinsko grijanje). Procjenjuje se da se 40% ukupne energije u EU troši na zgrade, i dok se danas fokus stavlja na unapređenje energetske učinkovitosti novoizgrađenih objekata relativno se malo ulaže u povećanje učinkovitosti postojećih građevina. Procjene govore da se samo 2% zgrada godišnje obnavlja, te će nam tim tempom trebati još 50 godina da bismo sve zgrade učinili energetski učinkovitima.

Pristup Connected Finlanda i Sigfoxa zasniva na energetski učinkovitoj IOT mreži, senzorima i softverskoj platformi.

Tvrtka također samostalno razvija IOT senzore temperature, vlage, CO2 te tlaka zraka ventilacijskih sustava koji u kombinaciji s IOT platformom čine okosnicu SmartBuilding koncepta usmjerenog na uštedu energije, upravljivost, zaštitu okoliša i zdravlja ljudi.

U suradnji s LeanHeatom implementirali su senzore u 100.000 domova, a prikupljeni podaci sa senzora putem Sigfox mreže se šalju, obrađuju te kombiniraju s podacima o vremenu, prognozama, podacima o kretanju tržišta energenata. Primjenom naprednih algoritama umjetne inteligencije (AI) rješenje automatski optimizira sustav grijanja pojedinih objekata i tako ostvaruje značajne uštede i smanjuje negativne učinke na okoliš i zdravlje ljudi. Ovakva implementacija IOT u upravljanju zgradama ne iziskuje ekstenzivne tehničke preduvjete, a samim time trošak implementacije je nizak te su rezultati vidljivi već nakon par mjeseci primjene.

Više o ovoj temi doznajte 16. svibnja. Registrirajte se i rezervirajte svoje mjesto na Touchpoint konferenciji na www.iot.hr.

20. travanj 2024 01:11