Ukratko
StoryEditor

Ivan Skender (A1 Hrvatska): Budućnost pripada onima sa znanjem clouda, AI-ja i kibernetičke sigurnosti

20. Studeni 2023.
Ivan Skenderfoto Cropix
U suradnji sa stručnjacima iz privatnog i akademskog sektora izradili smo mapu poslova i vještina budućnosti koja pokriva deset najpropulzivnijih industrija. U njoj se mogu istražiti poslovi budućnosti i potrebne vještine te doznati za kojim poslovima pada potražnja

Kako bi ostale konkurentne, tvrtke se trebaju stalno prilagođavati brzim tehnološkim promjenama koje prati potreba nadogradnje znanja zaposlenika. Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska, očekuje da će se poslovanje u budućnosti sigurno još i više oslanjati na rad u oblaku i korištenje rješenja umjetne inteligencije (engl. artificial inteligence, AI) za automatizaciju svakodnevnih zadataka, zbog čega će i kompetencije povezane s tim biti još traženije. Pri tome je, ističe, ulaganje u razvoj zaposlenika za A1 uvijek bila vrlo važna stavka jer je nagla digitalizacija u njihovoj tvrtki bila još brža nego u nedigitalnim kompanijama.

Koja će zanimanja biti tražena u budućnosti?

– Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, u idućih pet godina AI će biti zaslužan za stvaranje na desetke milijuna novih radnih mjesta, a tržište će tražiti talente koji znaju analizu podataka, strojno učenje i procesiranje prirodnog jezika, kao što već danas traži, primjerice, prompt menadžere koji znaju upravljati već dostupnim alatima temeljenima na umjetnoj inteligenciji. Podjednak porast potražnje za talentima očekuje se i u rješenjima u oblaku​, koja postaju nezaobilazna u poslovanju kompanija jer omogućuju fleksibilnost timova uz rad na daljinu, te čuvanja i obrade podataka na centraliziranim mrežnim lokacijama. No ta cloud i AI rješenja uz automatizaciju i optimizaciju poslovanja donose neke rizike u kibernetičkoj sigurnosti. Zbog toga je treće područje traženih kompetencija i vještina budućnosti definitivno kibernetička sigurnost.

Kako ulaganje u razvoj zaposlenika utječe na tvrtkino poslovanje?

– Stalna su ulaganja u razvoj zaposlenika u našoj kompaniji nužna kako bismo ostali kompetitivni na tržištu i osigurali da naši zaposlenici imaju ključne kompetencije za prilagodbu na brzo promjenjivo tehnološko okružje. Zahvaljujući kontinuiranom obrazovanju i profesionalnom razvoju naši zaposlenici bolje su opremljeni za suočavanje s tržišnim izazovima i pružanje inovativnih rješenja našim korisnicima, što na kraju poboljšava tvrtkino poslovanje i konkurentnost.

Kako tehnološke promjene utječu na tržište rada i zapošljavanje? Koje izazove to stvara tvrtkama?

– U našoj industriji nedostaje stručnjaka i taj trend ostat će konstanta, i to ne samo zbog digitalizacije i ubrzanog razvoja tehnologije nego i zbog otvaranja granica na tržištu zapošljavanja. Rad na daljinu postao je standard u svjetskim kompanijama, pogotovo nakon pandemije, pa se danas poslodavci u Hrvatskoj ne natječu za stručnjake samo na lokalnoj razini nego i na međunarodnoj. Zbog toga vjerujem da je posebno važno zadržati zaposlenike kako bi se omogućio profesionalni razvoj i rast unutar kompanije uz poticanje kulture kontinuiranog učenja novih vještina i kompetencija. U skladu s tom strategijom u A1, osim što nudimo mnoge nematerijalne i materijalne pogodnosti, kao dodatak na kompetitivnu plaću zaposlenicima omogućujemo razvojne programe i stručna usavršavanja, kao i mogućnost prekvalifikacije. Također, svi zaposlenici koji promijene poziciju unutar A1 imaju osiguran individualni proračun za učenje. Tako ih želimo poticati na interne promjene, a da se pritom ne moraju brinuti imaju li potrebne vještine za zaokret u karijeri. Cilj nam je osigurati što više prilika za zaposlenike da rastu i razvijaju profesionalno unutar kompanije.

Zašto ste odlučili izraditi prvu hrvatsku interaktivnu mapu poslova i vještina budućnosti?

– Velika je vjerojatnost da zanimanja koja danas postoje više neće postojati u trenutku kada djeca koja sada idu u školu izađu na tržište rada. U skladu s tim trendovima akademski sektor također treba prilagođavati kurikule i programe kako bi osigurao da radna snaga budućnosti posjeduje potrebne vještine i kompetencije. Mapa poslova i vještina budućnosti izrađena je u suradnji sa stručnjacima iz privatnog i akademskog sektora i pokriva deset najpropulzivnijih industrija. U njoj se mogu istražiti poslovi budućnosti i potrebne vještine te doznati za kojim poslovima pada potražnja. Vještine budućnosti o kojima razgovaramo za nekoliko godina bit će vještine današnjice, no stalnim ažuriranjem te mape ona ima potencijal postati relevantan izvor znanja i pomoćni faktor u odabiru obrazovanja ili zaposlenja. Nismo stali na tom projektu jer smatramo da je to jako važna tema u našem društvu. Zato smo uz STEM i Infobip glavni partneri Škole budućnosti čiji je cilj uvoditi relevantna znanja iz industrije 4.0. u školski sustav. Dodatno smo u suradnji s Institutom za društvena istraživanja pokrenuli program​ ‘STEMfemme Junior. Riječ je o inovativnom obrazovnom projektu koji uključuje izradu nastavnog kurikula za radionice STEM-a za učenike petog i šestog razreda osnovne škole na kojima će učenici razvijati nove vještine uz primjenu naprednih tehnologija, učenje na modelima i primjerima iz svakodnevne okoline. Split je prvi grad u Hrvatskoj u kojem se provodi taj program i za sudjelovanje se prijavilo čak četrnaest osnovnih škola.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

26. travanj 2024 13:47