Ukratko
StoryEditor

Ivana Marković (A1 Hrvatska): Ženama koje se odluče kod nas zaposliti nudimo jednake prilike za razvoj karijere

11. Prosinac 2023.
Ivana Marković
Danas u A1 Hrvatska imamo 46 posto zaposlenih žena i isti toliki postotak na menadžerskim pozicijama. Želimo privući još više žena, zbog čega surađujemo s fakultetima i provodimo programe kao što je ‘A1 STEMfemme‘

Dobar Wi-Fi signal, mijenjanje TV paketa svaki mjesec bez naknade i isprobavanje novih usluga bez ugovorne obveze neki su od najtraženijih zahtjeva privatnih korisnika usluga A1 Hrvatska. Ulaganjem rekordnog iznosa ove godine u infrastrukturu A1 će to i nadalje osiguravati, ističe Ivana Marković, glavna direktorica za privatne korisnike u A1 Hrvatska, kako bi se i dalje unaprjeđivalo korisničko iskustvo. No, A1 stoji i iza nekih projekata koji potiču uključivanje žena u STEM i povećavanje njihova broja na radnim mjestima u telekomunikacijama.

Koje su A1 usluge najzanimljivije privatnim korisnicima?

– Jedno od zadnjih istraživanja koje smo proveli pokazalo je da je privatnim korisnicima najvažnije imati kvalitetan Wi-Fi signal u svom domu, fleksibilnost da sami mijenjaju TV pakete iz mjeseca u mjesec bez naknade, prate TV sadržaj na drugim lokacijama, a žele i bez ugovorne obveze isprobavati nove usluge, uz mogućnost da ih bilo kada otkažu. Vodeći se njihovim preferencijama, povećali smo brzinu na kućnom internetu do 2 Mbit/s i s uređajima koji podržavaju Wi-Fi 6 standard omogućili pokrivanje cijelog doma bežičnom mrežom.

Unaprijedili smo i TV uslugu, koja ima više od 220 kanala i može se gledati na više ekrana u kućanstvu, ali i u pokretu. Korisnici mobilne mreže imaju mogućnost dijeljenja neograničenog interneta na 24 sata s drugima koji ga nemaju. Svi oni imaju transparentan pregled usluga i mogu jednostavno upravljati uslugama putem A1 aplikacije. Ovisno o uslugama koje odaberu mogu jedan do tri mjeseca isprobati i dodatne usluge poput A1 Pomoć u kući, Osiguranje ekrana ili glazbenog servisa Xplore Music by Deezer.

U što ste do sada najviše ulagali? Što još planirate osuvremeniti?

– Ulaganja u mrežnu i IT infrastrukturu temelj su za pružanje svih naših usluga i brzu prilagodbu potrebama korisnika, a ove godine ulažemo rekordan iznos otkad poslujemo u Hrvatskoj: više od 200 milijuna eura. Imamo najveću fiksnu gigabitnu mrežu u Hrvatskoj. Ovu godinu završit ćemo s oko 800 tisuća kućanstava s gigabitnim priključkom, a u 2025. godini premašit ćemo ih milijun, što je 70 posto kućanstava u Hrvatskoj.

Mobilnom 5G mrežom obuhvaćamo 90 posto populacije. Razvijamo i dodatne usluge za koje se pokazala potreba poput A1 osiguranja ekrana, Osiguranja doma, Putnog osiguranja. Također, za još bolje korisničko iskustvo na svom webshopu implementirali smo KEKS Pay i Revolut Pay mogućnosti plaćanja. Uskoro ćemo i našu TV ponudu obogatiti najboljim filmskim i serijskim sadržajem iza kojeg stoji Netflix.

Jedina ste žena u Upravi A1. Kako utječete na kolege u Upravi, a kako oni na vas?

– Vjerujem da sam dolaskom u Upravu prije sedam godina potaknula direktniju komunikaciju među njezinim članovima. To utječe na cjelokupnu dinamiku u našem timu, bolju suradnju i odnose. Kao žena često mogu ponuditi drugačije rješenje nekog problema ili drugačiju perspektivu kad, primjerice, razgovaramo o strategiji kompanije.

S druge strane, naučila sam zadržati hladnu glavu u napetim situacijama, iako sam po prirodi temperamentna. Muškarci znaju biti samouvjereniji od žena, ponosni na svoje i uspjehe svojeg tima te ih rado ističu, a to je nešto što sam s vremenom i sama počela više prakticirati.

Koji su rezultati projekta uključivanja žena u STEM?

– Jedan od naših ciljeva održiva razvoja su učenje i stjecanje digitalnih vještina. Tom aktivnosti poseban naglasak stavljamo na djevojčice i nastojimo ih potaknuti na jače uključivanje u STEM zanimanja. Stoga smo pokrenuli projekt ‘STEMfemme‘. Kroz njega je dosad prošlo 13 djevojaka. Riječ je o studenticama završnih godina STEM fakulteta, koje su u našoj kompaniji uz plaćenu stručnu praksu dobile priliku raditi u međunarodnom okružju na inovativnim projektima, uz primjenu najnovijih tehnologija.

Pet ih je nastavilo nakon prakse stjecati radno iskustvo, nakon čega su zaposlene. Potaknuti uspjehom projekta ‘STEMFemme‘, ove smo godine pokrenuli za mlađe ‘A1 STEMfemme Junior‘ u 14 osnovnih škola u Splitu. Njime ohrabrujemo djevojčice da razvijaju interes za STEM područje već u ranijoj dobi.

Kako što više žena privući u telekomunikacije?

– Danas u A1 Hrvatska imamo 46 posto zaposlenih žena i isti toliki postotak na menadžerskim pozicijama. Želimo privući još više žena, zbog čega surađujemo s fakultetima i provodimo programe kao što je spomenuti ‘A1 STEMfemme‘, a onim ženama koje se odluče kod nas zaposliti nudimo jednake prilike za razvoj karijere, kao i mentorsku podršku iskusnijih kolegica. Tu su i interne edukacije te programi razvoja karijere.

Kako bismo im omogućili i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, nudimo pogodnosti poput fleksibilnih oblika rada, dječjeg vrtića na A1 kampusu, programa Leteće dadilje u kojem se brinemo o djeci školske dobi tijekom školskih praznika, kao i program ‘Flexi baby‘ za nove roditelje, koji prva tri mjeseca nakon rodiljinog dopusta rade šest sati na dan uz punu plaću. 

 

*Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska

27. travanj 2024 18:51